Volledig scherm
Cristina Sevilla en Marïa Mendiola © Chris Korsten

Baccara brengt fraai staaltje nostalgie naar Roze Zaterdag

DEN BOSCH - 'Yes Sir, I can boogie' en 'Sorry I'm a lady'. Twee wereldberoemde hits uit 1977, het jaar dat óók Hotel California uitkwam. Wie kent ze niet? Zaterdagavond op de Markt beleefde het massaal opgekomen publiek een déjà vu die zijn weerga niet kent.

Kort voor het optreden onderwerpt María Mendiola haar vrijwel rimpelloze gezicht nog even aan een grondige inspectie. Hoewel ze volgens haar paspoort al 65 jaar oud is, vertelt haar spiegel een geheel ander verhaal. 

Tekst loopt door onder video.

De charmante Spaanse furie, die precies veertig jaar geleden (waar blijft de tijd?) samen met Mayté Mateos de disco-popformatie Baccara uit de grond stampte, lijkt haast te beschikken over een eeuwige jeugd. Haar coöperatie met Mateos is inmiddels lang verleden tijd; tegenwoordig bevindt de veel jongere Cristina Sevilla(52), eveneens charmant, zich aan haar zijde. 

Vroeger was Mendiola dikwijls gekleed in het wit en haar partner in het zwart, vandaag de dag zijn de rollen omgekeerd. Maar wat niet is veranderd: de diva praat nog altijd Engels met een Spaans accent, met af en toe een vermenging tussen de twee talen. "I like Den Bosch bery much. The cathedral, the old buildings, muy hermosa! I can see this is a bery happy city", geeft ze nog snel prijs.

Het publiek reageert aanvankelijk een beetje onwennig wanneer het tweetal de bühne bestijgt. Maar als eerste geluiden van 'Yes Sir, I can boogie' de ruimte in worden geslingerd, ontstaat bij menigeen onmiddellijk een gevoel van herkenning.
Sevilla zingt even later in haar eentje nog even een gearrangeerde versie van YMCA van Village People. Naast alle bekende nummers die voorbijkomen, maken de meesten ook kennis met de single 'I belong to your heart', tevens de titelsong van een gloednieuw album dat dertien tracks bevat. Op het laatst ontstaat er zowaar een complete extase. 

,,Geweldig, dit is muziek uit mijn jeugd. Maar ook die typische danspasjes zijn afkomstig uit lang vervlogen tijden. Dit is een stukje nostalgie van de bovenste plank", reageert fan Annemiek Roederer uit Hengelo (Gld) na afloop.

Volledig scherm
Baccara tijdens Roze Zaterdag 2017 © Chris Korsten