Volledig scherm
Kreijkamp in zijn bolwoning in Vlijmen in 2007. © Frank Trommelen

Bedenker bolwoning Dries Kreijkamp overleden

VLIJMEN - Nog altijd kan je ze kopen, de bolwoningen van kunstenaar Dries Kreijkamp. Dinsdagnacht overleed de bedenker op 77-jarige leeftijd in zijn woonplaats Vlijmen.

Tot het laatst van zijn leven bleef Kreijkamp met zijn bolwoningen bezig. In het Belgische Arendonk lagen nog de mallen van de woningen, maar er was niemand meer die ze wilden laten maken. Tot onbegrip van Kreijkamp die aan zijn ontwerp bleef sleutelen. Zo ontwikkelde hij ook drijvende bollen, maar ook die werden niet gebouwd.

Alleen de gemeente Den Bosch hapte toe. Met subsidiegelden voor experimenteel bouwen werden in de wijk Maaspoort in 1984 vijftig exemplaren gebouwd. Daarover waren veel klachten en ook Kreijkamp zelf was niet tevreden over het uiteindelijke resultaat. Dat was volgens hem teveel een compromis, zo moesten er ook schuurtjes worden bijgebouwd.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bossche bollen en Big League Chew geliefd bij jeugdtoernooi Gryphons
    PREMIUM

    Bossche bollen en Big League Chew geliefd bij jeugdtoer­nooi Gryphons

    DEN BOSCH - Voor de 34ste keer heeft honk- en softbalvereniging Gryphons het internationale Bossche Bollen Toernooi georganiseerd. Zaterdag en zondag deden in totaal - verdeeld over zes hoofdcategorieën - circa vijfhonderd jeugdspelers mee aan het evenement. Vanzelfsprekend waren de meesten volledig in de ban van het honkbal, softbal en de vereenvoudigde mixvariant beeball. Hier en daar lag echter de prioriteit op een andere sport: het onbeschroomd kanen van Bossche bollen. Alhoewel de Big League Chew óók zeer geliefd was.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.