Volledig scherm
In de uitgebreide variant komen aarden wallen op de vestingmuren.

Besluit over Bossche Pieckepoort (2,7 of 4,6 miljoen euro) pas na verkiezingen

DEN BOSCH - Het terugbrengen van delen van de Pieckepoort gaat tussen 2,7 en 4,6 miljoen euro kosten. Aanzienlijk meer dan de half miljoen die er aanvankelijk voor was begroot. Een besluit valt echter pas na de verkiezingen. 

Hoewel opgenomen in het bestuursakkoord van de huidige coalitie van D66, CDA, VVD en Rosmalen Belang laat het college van B en W de keuze voor de uiteindelijke  variant aan de nieuwe gemeentebestuurders die na 21 maart aantreden.

Het belang van het zichtbaar maken van (delen) van de fundamenten van de Pieckepoort, de oorspronkelijke zuidelijke toegangspoort van vestingstad Den Bosch,  was in 1999 al door de  gemeenteraad onderkend. Sindsdien was er archeologisch onderzoek uitgevoerd.

Het idee was om net als in de Hinthamerstraat en Orthenstraat de ligging van de stadspoort in het bestaande wegdek te laten zien. Maar volgens B en W heeft dat op het Wilhelminaplein geen zin, omdat de fundamenten te diep liggen. 

Artikel leest verder na de foto

Volledig scherm
Impressie van de goedkope variant © Gemeente Den Bosch

Het college presenteert nu twee varianten.  In de basisvariant (2,7 miljoen) wordt het terrein verlaagd tot 3,2 meter onder straatniveau. De funderingen van de poort worden  een meter opgemetseld met een handvormsteen.  Door de poortfundamenten en over een brug komt een fiets en wandelpad.

In de uitgebreidere variant is ingrijpender en doet meer recht aan de historie, zo benadrukken B en W. Zo keren bij voorbeeld de aarden wallen op de stadsmuren terug tot een hoogte van 2.4 meter boven het huidige straatpeil. Ook komen er informatieborden over het poortwachtershuisje, de molen en het galgenveldje die bij de poort hebben gestaan. In deze variant wordt aan de zijde van de Vughterstraat de aanwezige ravelijn (verdedigingsmuur) hersteld. De fietsbrug door de poort sluit aan op de paden die bij de verkeersreconstructie van het plein in 2016 al zijn aangelegd. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement