Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Bestaan Katholiek Nieuwsblad Den Bosch in gevaar

DEN BOSCH - Het gerechtshof in Arnhem heeft het Katholieke Nieuwsblad in Den Bosch commercieel verklaard. Daarmee hangt de toekomst van het Katholieke Blad aan een zijden draadje.

Volgens het gerechtshof heeft het Katholiek Nieuwsblad onterecht een ANBI-status. Deze status staat voor Algemeen Nut Beogende instelling en wordt alleen gegeven aan instanties die zich voor minstens 90 procent inzetten voor het 'algemeen nut'. De instellingen met een ANBI-status krijgen belastingvoordeel. Volgens het hof is het Katholiek Nieuwsblad echter commercieel omdat haar abonnementstarieven in meer of mindere mate overeenkomen met de gebruikelijke tarieven op de markt.

Gulle donateurs
Deze uitspraak heeft grote gevolgen voor het blad. Katholiek Nieuwsblad is afhankelijk van gulle donateurs en zonder ANBI-status wordt het moeilijk om via giften extra fondsen te vinden en het blad te laten verschijnen. Het katholieke blad heeft sinds haar bestaan nooit winst gemaakt omdat haar abonnementsprijzen ruim onder de kostprijs liggen.

Het bestuur van Stichting Katholiek Nieuwsblad beraadt zich nog op verdere stappen.