Volledig scherm
De huidige windmolen bij de Treurenburg is een kleine jongen vergeleken de vier beoogde reuzen © Chris Korsten

Bestuursraad Engelen-Bokhoven wil onder meer nul-metingen voor eventuele komst windmolens

DEN BOSCH - De eventuele komst van vier megalomane windmolens op industrieterrein De Rietvelden houdt de gemoederen al een tijdje aardig bezig. Maandagavond in de Engelenburcht, tijdens de openbare vergadering van de bestuursraad voor Engelen en Bokhoven, kwam het onderwerp opnieuw uitvoerig ter sprake. Wethouder Paul Kagie was daarbij ook aanwezig.

Volledig scherm
Yolie Mulkens © Chris Korsten

Portefeuillehouder Yolie Mulkens voerde namens de bestuursraad het woord. ,,Veel burgers zijn faliekant tegen het plan dat de gemeente kost wat kost lijkt te willen doorzetten. De beoogde gevaartes van liefst 125 meter hoog betekenen om te beginnen een enorme aantasting van het woongenot voor de omwonenden die tevens geconfronteerd zullen worden met een aanzienlijk waardeverlies van hun huizen. Even ter vergelijking: de huidige windmolen bij de Treurenburg is maar een klein dingetje", onderstreepte Mulkens. 

Ook noemde ze enkele concrete obstakels zoals geluidsoverlast en het ontstaan van slagschaduw. ,,Vanzelfsprekend kunnen daaruit gezondheidsklachten ontstaan. Denk daarbij aan specifieke ziekten die al dan niet gerelateerd zijn aan stress, slapeloosheid, miskramen en groeistoornissen. We dringen er daarom bij de gemeente sterk op aan om in het plangebied en minimaal twee kilometer daarbuiten zo spoedig mogelijk zogeheten nul-metingen te verrichten. Zoiets levert namelijk interessant vergelijkingsmateriaal op wanneer in de toekomst sprake zou zijn van oplopende klachten." 

Mulkens vroeg zich ook af waarom de door de gemeente beloofde draagkrachtmeting onder de plaatselijke bevolking tot op heden is uitgebleven. Verder benadrukte ze dat, indien de plannen uiteindelijk toch doorgaan, het van groot gemeenschappelijk belang is dat de aandelen van één van de vier windmolens geheel in handen van particulieren komt. Wethouder Kagie zegde toe om binnen afzienbare termijn op de betreffende deelaspecten terug te komen.

Tot uiterlijk 24 juli kunnen burgers hun zienswijze wat betreft de mogelijke komst van het windpark kenbaar maken bij de gemeente. In de tussentijd organiseert de bestuursraad volgende week dinsdag in de Engelenburcht een wijktafel/inloopavond die het onderwerp nogmaals centraal stelt.

Volledig scherm
Leden van de bestuursraad voor Engelen en Bokhoven spraken samen met wethouder Paul Kagie onder andere over de plannen omtrent de mogelijke komst van vier grote windmolens op en naast De Rietvelden © Chris Korsten
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement