Volledig scherm
Grote blokken zijn de basis van een waterbassin op de Bossche Parade. © Marc Brink/BD

Betonnen bak op de Parade bijna klaar voor 400.000 liter Dieze-water

DEN BOSCH - Op de Bossche Parade is een muur van betonnen 'legoblokken' gebouwd. Vanaf vrijdagmiddag is het een waterbassin waarin vanaf 15.00 uur zo'n 400.000 liter water vanuit de nabij gelegen Dieze wordt gepompt. ,,Rond acht uur 's avonds hopen we dat het bassin vol is'', aldus een van medewerkster van de Stichting Student voor Den Bosch over de Jheronimus Cross: Te land, Ter Zee & in Den Bosch die zondag wordt gehouden.

Het is de bedoeling dat van een schans veertig karretjes naar beneden roetsjen. In het water moeten deelnemers vanuit het karretje over een loopplank naar een bel lopen.  Wie het eerst bij de bel is, wint. Er is ook een prijs voor de grootste pechvogel en de mooiste wagen. Alle karretjes krijgen zaterdag een keuring van de Oeteldonksche Club en de reddingsbrigade. In het water liggen zondag duikers van de Reddingsbrigade. Op het droge  is een arts aanwezig voor noodgevallen en een ambulance is op afroep beschikbaar.

Om te zorgen dat iedereen het goed kan zien, steekt het platform boven het bassin uit. Ook staan er twee led-schermen op de Parade en ook één op de Markt. ,,Daar worden de hele dag live-beelden uitgezonden, maar ook slowmotions van de actie.  Hans Tervoort en Arianne de Jong presenteren het evenemetn. De eerste karren gaan rond 13.00 uur van de schans af, rond 19 á 20 uur gaat de laatste er vanaf.

Het water wordt weer teruggepompt in de Dieze. 

De grootste studentenvereniging van Den Bosch, k.s.v. Gremio Unio, bestaat dit jaar 50 jaar. Om Den Bosch te bedanken dat ze er al zo lang gevestigd zijn, organiseren ze Jheronimus Cross in samenwerking met Stichting Student voor Den Bosch.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement