Volledig scherm
Zeer grote brand aan de Westwal in Den Bosch © foto: Bart Meesters

Bevelvoerder Bossche brandweer kritisch over schrappen hoogwerker

DEN BOSCH -  ,,We hopen dat mensen het in een noodsituatie niet merken. Het is nog niet onveilig. Maar de veiligheid komt in het gedrang. Dat geldt ook voor medewerkers van de brandweer.'' Dat zegt Rico van Dinther, bevelvoerder van de brandweer in Den Bosch. Hij doelt op de gevolgen van bezuinigingen bij de brandweer in de Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Vooral het schrappen van een hoogwerker die tot 1 maart beschikbaar was op de Bossche kazerne is volgens hem een groot gemis.

Van Dinther benadrukt hoe belangrijk de hoogwerker vorig jaar was bij een felle brand die woedde aan de Bossche Westwal. Volgens Van Dinther is de hoogwerker vanwege meer bluscapaciteit naast de ladderwagen ingezet. Ook kan een hoogwerker meer gewicht hebben. Van Dinther: ,,De ladderwagen wordt altijd gebruikt in de binnenstad, omdat die efficiënter en compacter is dan een hoogwerker. De hoogwerker wordt vooral ingezet buiten de binnenstad en in buurgemeenten, bijvoorbeeld bij schoorsteenbranden of ondersteuning van ambulance bij het op hoogte afhijsen van patiënten.''

Van Dinther is niet de enige met kritische kanttekeningen bij de bezuinigingen. Op Facebook meldt ploeg A van de brandweerpost Den Bosch dat de hoogwerker is geschrapt zonder verder onderzoek. ,,Onzin'', zegt een woordvoerster van de brandweer Brabant-Noord namens regionaal commandant Paul Verlaan. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.