Volledig scherm
© BD

Bevoorrading coffeeshops Den Bosch: eis van 50.000 euro boete en voorwaardelijke celstraf

DEN BOSCH - In de rechtbank van Den Bosch is donderdagmorgen een boete van 50.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden geëist tegen een 52-jarige Tilburger. De man werd in 2011 opgepakt in een Bossche opslagplaats van 2 coffeeshops van The Grass Company. De rechtszaak ging over de principiële vraag of coffeeshops zich aan de achterdeur mogen laten bevoorraden.

De rechtbank oordeelde in oktober 2013 dat de man schuldig is, maar legde hem geen straf op. Want wie de verkoop van softdrugs in coffeeshops gedoogt, moet ook accepteren dat er aan de achterdeur bevoorraad wordt, vond de rechtbank. Justitie ging in hoger beroep.

Advocaat-generaal W. Korver eiste donderdagmorgen opnieuw een geldboete van 50.000 euro en een voorwaardelijke celstraf van een jaar tegen de Tilburger. "Want als dit straffeloos blijft, zet je de deur open voor een ongelimiteerde handel in drugs, dat kan en mag niet de bedoeling zijn." De advocaat meent dat de coffeeshop alleen kan draaien als de bedrijfsvoorraad op peil wordt gehouden.

Vonnis
Korver en advocaat R. Milo sloegen elkaar om de oren met verschillende vonnissen en arresten van Nederlandse rechters, die afgelopen jaren geen eenduidige lijn trokken in deze discussie. Het gerechtshof in Den Bosch doet over twee weken uitspraak.