Volledig scherm
Akram al Hayo (midden) vermaakt zich prima tussen zijn nieuwe buurtgenoten © Chris Korsten

Bewoners Aa-wijk organiseren bijzonder buurtfeest voor nieuwkomers uit Sinjar

DEN BOSCH - Het zal je maar gebeuren. Enkele jaren geleden in de buurt van Sinjar op de vlucht voor moordende IS-strijders. En na een geslaagde gezinshereniging in de Bossche Aa-wijk op een warm welkom getrakteerd in de vorm van een buurtfeest. Het jezidisch gezin Al Hajo is van het ene in het andere uiterste gevallen.

De zevenjarige Silva loopt dapper en onbevangen voorop in een polonaise, met Nederlandstalige live-muziek van haar nieuwe buurtgenoot Hans Snoek als leidraad. Uit de keel van de volkszanger ontsnapt de bijna levensbeschouwelijke tekst Jaren komen, jaren gaan, de titelsong van zijn enige tot nu toe uitgebrachte album. 

Het gezicht van Silva is geschminkt door Rosalie Maurix alias De Schminkster die er een Hello Kitty-verschijning van heeft gemaakt. Pal achter haar bevindt zich Djania; haar twee jaar jongere zusje is getransformeerd tot weer een ander animatiefiguur.

Samen met hun broertje Nashet(8) en hun moeder Hamo zijn ze enkele maanden geleden herenigd met hun vader Akram die eerder een woning kreeg toegewezen op het Leyhof. ,,We hebben er in de buurt vijf toppertjes bijgekregen. De kinderen zijn kei lief, óók naar hun Nederlandse leeftijdsgenootjes toe. En met de ouders zijn zo links en rechts al aardig wat contacten ontstaan. Dit feestje organiseren we speciaal voor het betreffende gezin, met de bedoeling om elkaar nóg beter te leren kennen en de banden te verstevigen", legt medeorganisator Anita Libregts uit.

,,We zijn op een fantastische manier welkom geheten. Van verschillende buurtbewoners hebben we kleding en speelgoed gekregen, en nu dit weer! In één woord ge-wel-dig", onderstreept Akram al Hajo.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.