Volledig scherm
De vogelhuisjes hangen veelal boven de voordeuren van de woning. © Peter de Bruijn

Bewoners van Bossche Sint straten hangen 44 vogelhuisjes op

DEN BOSCH – Bewoners van de Sint Maartenstraat en Sint Lucasstraat in Den Bosch hebben 44 vogelhuisjes opgehangen in de wijk ’t Zand. Het geld voor de vogelhuisjes van keramisch atelier Cor Unum uit Den Bosch, komt uit een potje van de voormalige woningbouwvereniging SWH (Stichting Wonen ’s-Hertogenbosch).

De bewoners van de huizen betaalden jarenlang een bedrag in de huur voor activiteiten. Er zat nog wat geld in dat potje. Daarvan zijn nu onder meer vogelhuisjes en fietsringen in de muren tegen diefstal aangeschaft. “Er zijn in de herfst natuurlijk geen nestjes, maar de eerste vogeltjes zijn toch al bij de huisjes gesignaleerd”, aldus initiatiefnemer en buurtbewoner Marga van Rheden uit Den Bosch. “Er was al een nieuwsgierig vogeltje dat zijn mogelijk toekomstige huisje even in en uit wipte.”

Boven de deur
De meeste vogelhuisjes hangen boven de deuren van de huizen in de Sint Maartenstraat en Sint Lucasstraat. “Ik heb het vogelhuisje niet precies boven de ingang laten hangen”, zegt een bewoonster van de Sint Maartenstraat terwijl ze naar het huisje aan de muur wijst. “Je weet nooit of zo’n beestje poept als je naar buiten of naar binnen gaat. Het hoeft maar één keer te gebeuren.”

Marga van Rheden is nog het enige bestuurslid van de Buurtvereniging Sint Straten. Die vereniging wordt binnenkort opgeheven omdat er geen belangstelling meer voor is. Hoeveel er precies in het extra potje van de SWH zat, wil Marga niet vertellen. “Er is nog wel wat geld over. Dat besteden we aan het goede doel.”