Volledig scherm
Peter van Diem. © Chris Korsten

Bewoners wijk 't Zand in Den Bosch plukken straks fruit van eigen gevel

DEN BOSCH - Leden van Groengroep 't Zand hebben zaterdag in de gelijknamige wijk tal van fruitbomen geplant tegen hun gevels. De inspanningen zijn in het kader van de vergroening, het bereiken van méér biodiversiteit en het vergroten van de sociale cohesie in de wijk.

De vooroorlogse wijk is tussen 1890 en 1915 gebouwd op het zand dat is afgegraven op de Vughtse Heide, de plek waar later de IJzeren Man is ontstaan. Tot voor kort was het een wijk met relatief weinig groen(voorzieningen), iets waarin de Groengroep de afgelopen tijd al verandering heeft proberen aan te brengen. De aanleg van geveltuintjes en de plaatsing van nestkastjes vormen tastbare bewijzen. "Door nu lei-fruitbomen te planten tegen onze gevels brengen we het proces van vergroening verder op gang. In de nabije toekomst hopen we appels, peren, pruimen, kersen, abrikozen en perziken te kunnen plukken van onze gevels. Dat klinkt als een utopie, maar dat is het niet", vertelt Susanne Mulder, een van de initiatiefnemers. "Door de zwakke onderstam groeien de fruitbomen, die stuk voor stuk geënt zijn, niet zo snel. Dat willen we ook, anders zie je straks onze ramen en brievenbussen niet meer."

"Komend voorjaar krijgen deze inspanningen sowieso een vervolg. Het ultieme plan is om het lint met fruitbomen helemaal door te trekken richting het station. Met een beetje fantasie ontstaat op den duur een soort snoepbosje, met in de lente een uitgesterkt geheel van kleurrijke en welriekende bloesems", vult Ana Menezes aan.

Volledig scherm
Loek Dingarten plant een lei-kersenboom tegen de gevel van z’n woning. © Chris Korsten
Volledig scherm
Renée Kreijts. © Chris Korsten