Bezoek koning zit erop na opening Zwanenbroeders-expositie na kerkdienst in Sint Jan

VIDEODEN BOSCH - Koning Willem-Alexander is na een besloten kerkdienst in de Sint Jan gearriveerd in het Noordbrabants Museum om de expositie over zeven eeuwen Illustre Lieve Vrouwenbroederschap te openen en te bekijken. 

De koning arriveerde rond 15.30 uur via de Hinthamerstraat bij de Sint Jan.  Daar werd hij ontvangen door burgemeester Mikkers en commissaris van de koning Van de Donk. Ze gingen de Sint Jan in voor een - besloten - kerkdienst met de broederschap.  Na de dienst begaf het  gezelschap - sommige leden  enigszins rillend van de kou - zich te voet naar het Noordbrabants Museum aan de Verwersstraat.  Daar opende Willem-Alexander de expositie en kreeg een exemplaar van het boek 'Geloven in Vriendschap over 700 jaar' overhandigd. Over alles wat hij als zwanenbroeder nog niet wist, kon hij zich verder laten informeren door middel van de expositie en zijn medebroeders. 

Volledig scherm
De koning bezichtigt de expositie. © Theo van de Zande/BD

Willem 1

Het 500-jarig bestaan in 1818 van de Illustre Lieve Vrouwenbroederschap werd in Den Bosch nog stevig gevierd. Ook werd een oude ere-titel, die van zwanenbroeder in ere hersteld. Willem II, de latere koning, aanvaardde de hem aangeboden titel waarmee oude banden met het huis van Oranje, die al dateerden uit de tijden van Willem van Oranje werden aangetrokken.

Nieuwe traditie

Volledig scherm
Koninklijk bezoek van Wilhelmina en Prins Hendrik aan het Bossche Zwanenbroedershuis in 1904. © bhic

Het was meteen de start van een nieuwe traditie, waarbij de titel zwanenbroeder uitsluitend nog was voorbehouden aan vorstelijke personen. Na Willem II werden koning Willem III, koningin Wilhelmina en prins Hendrik, prinses Juliana en prins Bernhard,prinses Beatrix en prins Claus en koning Willem-Alexander zwanenbroeders.

Het was 200 jaar geleden een slimme zet Willem II bij de broederschap te betrekken. Willem II betaalde in 1839 uiteindelijk 2000 gulden mee aan de 13.000 gulden kostende sloop en nieuwbouw van het in slechte staat verkerende Zwanenbroedershuis.

Koning Willem Alexander arriveerde tegen 15.30 uur in Den Bosch: Theo van de Zande deed via Twitter live verslag van zijn bezoek en de opening van de expositie in het Noord-Brabants Museum. Lees dat verslag terug onder de tweet.

Volledig scherm
Op weg naar het Noord-Brabants Museum © Theo van de Zande/BD
Volledig scherm
De koning arriveert bij de Sint Jan, begeleid door burgemeester Mikkers(links) en commissaris van de Koning Van de Donk (rechts). © Theo van de Zande/BD
Volledig scherm
Een blik op de expositie: Koning Willem-Alexander hangt als lid van Zwanenbroeders pal naast zijn oma Juliana. Ook zij was lid van het genootschap net als prinses Beatrix dat is © Theo van de Zande
Volledig scherm
In het Noord-Bbrabants Museum hangt een foto van de gezworen broeders boven een gedekte tafel voor het zwanendiner. © Theo van de Zande
Volledig scherm
Mede-zwanenbroeders wachten de koning op. © Theo van de Zande
Volledig scherm
De Sint Jan is vrijdag gereserveerd. © Theo van de Zande/BD
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement