Volledig scherm

Bezwaarmakers vormen blok tegen theater in Den Bosch

DEN BOSCH - De meeste bezwaarmakers tegen nieuwbouw van Theater aan de Parade in Den Bosch hebben eerst tweemaal samen vergaderd vóór ze officieel bezwaar tegen het ontwerpbestemmingsplan aantekenden. „Daarbij is afgesproken dat ieder zijn eigen bezwaar indient en we niet alles op één hoop gooien”, aldus Theo Hoogbergen van het comité Geen Sloop Wel Cultuur.

In totaal zijn bij de gemeente acht bezwaren binnengekomen. Van oud-wethouder Guus Paanakker en omwonende Theo Hoogbergen en verder de Stichting ’s-Hertogenbossche Monumentenzorg, de Kring Vrienden ’s-Hertogenbosch, het kerkbestuur van de Sint-Jan, de Zusters aan de Choorstraat en de bewoners van de Papenhulst. Aan de afzonderlijke zienswijzen is te zien dat er vooroverleg is geweest. Een groot aantal bezwaarmakers steunt elkaar door inhoudelijk naar de bezwaren te verwijzen.

Stadsgezicht
De meeste bezwaren gaan over het bouwvolume, de kosten en het beschermd stadsgezicht op de Parade. „Wij maken geen bezwaar tegen de locatie, maar wel tegen de plannen die er zijn voor de rooilijn en de hoogte van het theater. Die gaan ten koste van het beschermd stadsgezicht en de monumenten aan de Parade”, aldus voorzitter Jan van Heijningen van de monumentenstichting.

Voor de Kring Vrienden gaat het er vooral om dat de panden aan de Parade, waar ook het Kringhuis staat, geen schade lijden. „Het theater gaat diep de grond in; dat moeten we zorgvuldig in de gaten houden”, reageert voorzitter Yvonne Moerman. Ook voor het kerkbestuur van de Sint-Jan is de bouwput een dreigend probleem. Bestuurslid Pieter Kohnen: „De bouwkundige consequenties zijn niet duidelijk. En dan is er ook nog het archeologische aspect. Er wordt nu fors gegraven in waar ooit het Begijnhof lag.”

Lees meer over het Bossche theater op bd.nl/theateraandeparade.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.