Volledig scherm
Het BHIC deelde woensdag een bijzonder lugubere foto. © Brabants Historisch Informatie Centrum

BHIC deelt horrorfoto uit 1850: ogen en ledematen van dode vrouw met stokjes omhoog gehouden

DEN BOSCH - 'Een Bruidsfoto des Doods'. Met die woorden kondigt het Brabants Historisch Informatie Centrum woensdagmiddag een foto uit het archief aan op haar website. Er is weinig aan gelogen: de foto uit 1850 is van zichzelf al vrij luguber, het verhaal erachter is bizar. De vrouw op de foto is namelijk dood.

Op de foto staan architect Charles Weber, die kerken op tal van plaatsen in Brabant ontwierp, en zijn echtgenote Emily Stratford. Het plaatje heeft wat weg van een oude bruidsfoto, maar werd juist geschoten vier uur ná het overlijden van Emily. Pas op dat moment realiseerde Weber zich dat hij en zijn echtgenote nog nooit samen op de foto zijn gegaan. ,,Macaber maar waar", zegt het BHIC over de liefdevolle wanhoopsdaad.

Kerken in Brabant

Charles Weber is geboren in Duitsland. Hij ontwierp kerken voor in alle hoeken van Brabant. De nog altijd prachtige koepelkerken van Raamsdonk, Uden, Geldrop en Lierop bijvoorbeeld, en de kerk van Cromvoirt. Andere kerken van Weber, in Lage Zwaluwe, Nieuwkuijk, Raamsdonksveer en Zevenberschen Hoek, zijn gesloopt. Een kerk in Heesch brandde af.