Volledig scherm
De bidtocht door Den Bosch. © Peter de Bruijn

Bidtocht in Den Bosch voor Zoete Moeder loopt kwartier vertraging op door regenbui

DEN BOSCH – Met een kwartiertje vertraging door een regenbui is het Beeld van de Zoete Moeder weer door de straten van Den Bosch gedragen.

Enkele honderden volgers onder wie bisschop Antoon Hurkmans, plebaan Geertjan van Rossem en kapelaan Patrick Kuis liepen mee tijdens de jaarlijkse bidtocht. Het beeld werd gedragen door leden van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw.

De oorsprong van de bidtocht voert terug naar de Middeleeuwen. Volgens een legende zou de heilige Maria in Den Bosch in de Middeleeuwen een nachtelijke tocht hebben gemaakt door de straten van het centrum van Den Bosch. Een dag later bleek iedereen op de route waar Maria was geweest van de pest te zijn genezen. Het beeld van Maria stond weer gewoon op haar troon, maar haar voeten waren met slijk en straatvuil bedekt.

De bidtocht voor de Zoete Moeder wordt voortaan elke eerste zondag in mei in Den Bosch gehouden. Volgens griffier Ruud Dirriwachter van de Broederschap moest er altijd worden geschoven met de datum. “Bovendien konden veel moeders niet omdat het de tweede zondag van mei altijd moederdag is. Nu is het duidelijk. Het thema van de meimaand-Mariamaand is dit jaar ‘Maria, de nieuwe Eva’.

Volledig scherm
De bidtocht voor Maria gaat door het Bossche centrum. © Peter de Bruijn