Volledig scherm
Training van de damesteams op sportpark De Meerendonk. © Sandra Peerenboom

Bij voetbalclub BLC groeit het aantal leden wél: 'Wij steken geld liever in de jeugd'

DEN BOSCH - Met de zweetdruppels op het voorhoofd en de fluit nog in de mond komt Abbas el Amraoui van het veld gelopen. De vader van een van de voetballers van BLC JO14-1 heeft zojuist de wedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Empelina gefloten. ,,Ik fluit alle thuiswedstrijden van mijn zoon en bij uitwedstrijden ben ik grensrechter", zegt de vrijwilliger.

Bij BLC zijn ze blij met El Amraoui. Veel andere sportverenigingen zijn juist opzoek naar soortgelijke vrijwilligers. Steeds meer clubs hebben het zwaar te verduren nu het aantal vrijwilligers en leden terugloopt en de kantineomzetten dalen. De Bossche politiek wil deze clubs, die vaak in zwakkere wijken zitten, de komende tijd helpen door ze op financieel dan wel organisatorisch vlak te ondersteunen.

Nieuwe jeugdleden

Dat niet bij elke vereniging een neerwaartse spiraal zichtbaar is, bewijst BLC. In tegenstelling tot veel andere verenigingen zag de voetbalclub in Den Bosch-Zuid het aantal leden de afgelopen jaren groeien. Met name het groot aantal nieuwe jeugdleden valt op. Hoe heeft BLC - in 2003 nog bijna failliet - de boel weer op de rit gekregen?

Samen met jeugdcoördinator Joost van Pagee schudde voorzitter Robert Wit de boel wakker. Hij voerde voor alle teams verplichte bardiensten in omdat één goedwillende vrijwilliger het op zaterdagmiddag niet kon bolwerken. Daarnaast keken ze naar het functioneren van de vrijwilligers. Pagee: ,,De club zat op het niveau dat zij elke vrijwilliger kon gebruiken, terwijl sommige niet capabel waren." Vaders die nog nooit tegen een bal hadden getrapt, gaven trainingen. Veel teams hadden geen leider.

Quote

Wij steken het geld liever in de jeugd. Daar heb je op lange termijn meer aan.

BLC-voorzitter Robert Wit

De jeugdcoördinator ging in gesprek met de nieuwe leden en hun ouders. Wat doen zij in het dagelijks leven en hadden zij vroeger zelf gesport? Op die manier kreeg hij een beeld van de ouders en kon hij hen vragen om als vrijwilliger een bepaalde functie te bekleden die aansloot bij hun capaciteiten. ,,Misschien is iemand geen goede voetbaltrainer, maar vindt hij het wel leuk om elke week de teammail te versturen."

Daar staat tegenover dat de club de afgelopen jaren investeerde in trainerscursussen van de KNVB. Zij wil de ouders ook de kans geven om zich te ontwikkelen. Wit: ,,Wij investeren in de breedte en willen iedereen erbij betrekken. De spelers van het eerste elftal krijgen bij ons, in tegenstelling tot bij andere verenigingen, niet betaald. Wij steken het geld liever in de jeugd. Daar heb je op lange termijn meer aan."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement