Volledig scherm
Het wielerfestival op de Tramkade in Den Bosch. © Peter De Bruijn

BIM wil niet verder als beheerder Tramkade

DEN BOSCH - De Bossche Investerings Maatschappij BIM stopt met het beheer van de Tramkade in Den Bosch. ,,Het is voor ons een te ingewikkeld dossier", zegt BIM-directeur Maurice Horsten.

DE BIM had het beheer op verzoek van de gemeente in juli 2016 op zich genomen. Bovendien werd ze verantwoordelijk voor de programmering en exploitatie van de Kaaihallen op het terrein. Binnen twee jaar geeft de BIM al aan dat ze niet verder wil met de Tramkade.

BIM-directeur Maurice Horsten is voorzichtig in zijn uitleg over het besluit, omdat hij het na de vakantie  nog wil toelichten aan het college van B en W.  Hij verwijst wel naar de historie van de transitie van de  voormalige mengvoederfabriek van Koudijs naar de nieuwe culturele hotspot in de gemeente.

Omdat er de komende jaren geen stedenbouwkundige invulling aan het terrein wordt gegeven, gaf de gemeente gebouwen en terrein in 2014 voor tien jaar  vrij voor 'culturele' ontwikkelingen. Twee groeperingen gingen daarmee inhoudelijk aan de slag:  de Conceptenbouwers in het deel dat Mengfabriek is; Social Label in het Werkwarenhuis. Daarboven probeerde de stichting Tramkade de boel in goede banen te leiden. Tevergeefs, de visies liepen te ver uiteen om van één project Tramkade te kunnen spreken.  Het project groeide  dermate hard dat de vrijwilligers aangaven dat ze de verdere professionalisering niet meer zelf aankonden. Daarom vroeg de gemeente aan de BIM om vanaf juli 2016 het beheer van de Tramkade op zich te nemen. Bovendien ging de BIM de programmering doen van de Kaaihallen waar ook grotere evenementen kunnen worden georganiseerd.   De overkoepelende stichting Tramkade  hield het al snel voor gezien.

Het zijn ook deze hardnekkige verschillen van inzicht in hoe het verder moet met de Tramkade, die mede aan het besluit van de BIM ten grondslag liggen. B en W beraden zich intussen op hoe het verder moet met het beheer van de oude fabriekspanden. Ze hebben daarvoor nog tot 1 januari, het moment dat de BIM de sleutels teruggeeft.

Volledig scherm
Dwe BIM blijft wel de programmering doen van de Kaaihallen. © Bart Gotink/BD