Volledig scherm
Foto Bart Meesters/Meesters Multi Media

Boete en taakstraf geëist tegen trucker na bizar ongeluk met vrachtwagenwiel in Den Bosch

LIVE VIA TWITTERDEN BOSCH - Tegen de 31-jarige vrachtwagenchauffeur uit Veen die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van José Tax (73) uit Schijndel, is maandag 240 uur taakstraf en een rijontzegging van een jaar geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook moet de verdachte volgens het OM een geldboete van 250 euro betalen. Lees hieronder ons twitterverslag van de rechtszaak die inmiddels is afgelopen.

Het 73-jarige slachtoffer overleed nadat een losgeraakt vrachtwagenwiel op haar auto belandde. Dat gebeurde 12 mei 2016 op de Poeldonkweg in Den Bosch.

Het wiel was afkomstig van een vrachtwagen bestuurd door de verdachte die over de nabijgelegen snelweg reed. Het wiel rolde vanaf het viaduct op de auto die werd bestuurd door het slachtoffer.

Onvoorzichtig 

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de vrachtwagenchauffeur onvoorzichtig.  Hij  zou onvoldoende hebben gecontroleerd of alle bouten van de oplegger goed waren aangedraaid. Twee wielen als een 'set' zijn losgeraakt. ,,Hij liep een rondje om de vrachtwagen om te kijken of de banden in orde waren, maar hij keek niet naar de moeren'', aldus officier van justitie Patrick van Hees.

Bart Frencken, advocaat van de verdachte, zei dat de chauffeur wel naar de moeren had gekeken en dat er niets vreemds was te zien.

Een zoon en dochter legden een slachtofferverklaring af. De dochter noemde de chauffeur 'een harteloze klootzak'. Zij verweet hem nooit contact te hebben gezocht met de nabestaanden. ,,Hij heeft ons niet eens gecondoleerd'', zei zij.

Volgens de advocaat heeft de man bij Slachtofferhulp en de politie laten weten dat hij 'open stond' voor contact met de nabestaanden. 

Jan Tax, echtgenoot van het slachtoffer, heeft geruime tijd geleden een deskundige in de arm genomen om na te gaan of iemand verantwoordelijk kan worden gehouden voor de dood van zijn vrouw. ,,Wij doen al het mogelijke om tot waarheidsvinding te komen. Voor de geleden schade ben ik zelf goed verzekerd, maar mijn verdriet en boosheid is onmogelijk te vergoeden", zei hij in het Brabants Dagblad.

Complete duidelijkheid

Tax wenst 'complete duidelijkheid'. ,,Zijn er fouten gemaakt? Had het ongeluk voorkomen kunnen worden? Zolang ik nog met deze vragen rondloop, kan ik niet verder met mijn leven. Ik wil dit hoofdstuk afsluiten en gerechtigheid voor mijn vrouw. Dat kan pas bij volledige duidelijkheid", aldus Tax destijds.

Na het fatale ongeluk werd de chauffeur van de vrachtwagen opgepakt, wegens mogelijk verwijtbaar gedrag. Toch mocht hij al snel weer gaan. ,,Hij is er kapot van en kan er met zijn verstand niet bij wat er is gebeurd", aldus echtgenote van de chauffeur destijds. De verdachte zei tijdens de zitting inmiddels te zijn gescheiden. Onderhoudsbeurt

De politie voltooide het onderzoek naar het ongeluk in de zomer van 2016. ,,Het gaat om een hele lastige zaak. Het kost tijd om te kunnen beoordelen of er wel of niet sprake is van strafbare feiten", aldus een woordvoerster van het OM.

Uitspraak is op 28 mei. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement