Volledig scherm
Bon Sawatdee bezig met de voorbereidingen. Jurylid Francois Geurds kijkt toe. © Peter De Bruijn

Bon Sawatdee wint met verfijnd gerecht van balkenbrij en kreeftjes voorronde van European Young Chef Award

DEN BOSCH - De 24-jarige Bon Sawatdee van restaurant 't Misverstant in Vught heeft zondag de Brabantse voorronde van de European Young Chef Award gewonnen. Hij schotelde de juryleden tijdens Bourgondisch 's-Hertogenbosch balkenbrij met Brabantse rivierkreeftjes voor met pompoen, schuim van kokos en oosterse vinaigrette. 

Aan de voorronde deden zondag zes Brabants koks mee. Ze moesten in twee uur een innovatief gerecht bereiden met Brabantse streekproducten die samen niet meer dan vier euro per persoon mochten kosten. 

,,Die kreeftjes schijnen in Brabant een plaag te zijn. Goedkoop, dus goed voor de kostenberekening", zegt winnaar Bon uit Heusden na de prijsuitreiking. ,,De spanning is er nu wel een beetje van af. Stiekem had ik het niet verwacht."

,,Bon is creatief geweest met zijn gerecht. Heeft zijn Thaise roots gebruikt", zegt Bernard Kuenen, één van de drie juryleden. ,,Het krokante van het zilver, de smaak, de presentatie. We waren het er als juryleden dit jaar vrij snel over eens dat Bon de winnaar is."

Supertrots

Zijn vriendengroep is supertrots. ,,Niet verwacht. Ja, toen ik zijn gerecht zag wel", zegt Michael van Hooft uit Heusden. ,,Hij wil nooit voor ons koken. We kunnen hem nu ook niet meer betalen hè. Hij is te duur. We hopen straks nog iets te mogen proeven. Hij praat nooit met ons over zijn passie. Leuk hem nu een keer serieus in de keuken bezig te zien. 

Bon vertegenwoordigt onze provincie in november in Barcelona bij de finale van de Europese kookwedstrijd voor jonge talenten. ,,We gaan mee", zegt Michael enthousiast. ,,Ik weet nog niet wat we precies in Spanje gaan doen. Maar wij zijn er bij."

Volledig scherm
De gerechten van de zes koks (rechts het winnende bord). © Peter De Bruijn
Volledig scherm
De zes deelnemers en de drie juryleden. © Peter De Bruijn
Volledig scherm
Bon Sawatdee is de winnaar. © Peter De Bruijn
Volledig scherm
De jonge kok en winnaar Bon Sawatdee uit Heusden. © Peter De Bruijn