Volledig scherm
Het nieuwe ontwerp voor Theater aan de Parade van UNStudio. © UNStudio

Bosch Belang gaat niet zomaar akkoord met duurder theater

DEN BOSCH - „Een zware tegenvaller”, noemt fractievoorzitter Paul van der Krabben van Bosch Belang de budgetoverschrijding van elf miljoen euro voor het nieuwe theater aan de Parade in Den Bosch. Zijn fractie gaat dan ook ‘niet zomaar’ akkoord met de bouw voor 66 miljoen euro.

„Er komt elf miljoen euro bij. We moeten zoveel mogelijk terug naar het oorspronkelijke budget van 55 miljoen euro. Dat betekent dat we moeten kijken waar we in kosten kunnen minderen”, aldus Van der Krabben.

Het Brabants Dagblad meldde woensdag op basis van enkele betrouwbare bronnen dat nog voor de eerste steen is gelegd het nieuwe Theater aan de Parade elf miljoen euro duurder zou uitpakken. Onder meer vanwege stijgende bouwkosten, de asbestvondst en het gebruik van duur(dere) ondergrondse technieken.

Meer inzicht
Een aantal politieke partijen lijkt al direct de stellingen te betrekken. Van der Krabben: „Wij hebben al meerdere keren gevraagd om de exploitatie van het nieuwe theater. Daar willen we nu ook meer inzicht in hebben.” Mike van der Geld (D66) is net als de meeste fractievoorzitters in de gemeenteraad niet verbaasd over een hoger budget. „Dat is vastgesteld op het prijspeil van 2013. En iedereen weet dat de prijzen zijn gestegen en de economie weer aantrekt.”

Volgens Van der Geld moet er geen glijdende schaal ontstaan, zoals bij de Bartenbrug. „Ik wil de cijfers van het college op een rij hebben om te kijken hoe we verder moeten.”

Informatievoorsprong
Oppositiepartijen SP en PvdA maken zich vooral druk om de informatievoorsprong die de coalitiepartijen zouden hebben. In het coalitieoverleg van ongeveer vier weken geleden is verteld dat de bouwkosten van het theater stijgen en rekening gehouden moet worden met een forse budgetoverschrijding. Opvallend is dat de vijf fractievoorzitters van de coalitie daar uiteenlopende herinneringen aan hebben.

Volg het laatste nieuws over het theater op bd.nl/theateraandeparade.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.