Volledig scherm
© BD

Bossche bom in Oirschot tot ontploffing gebracht (video)

* UPDATE 14.45 UUR * DEN BOSCH/OIRSCHOT - De vliegtuigbom die maandag werd gevonden op een bouwplaats aan het Lariksplein in Den Bosch is dinsdag tot ontploffing gebracht in Oirschot. De 3-jarige Merlijn Sprengers, die toevallig met zijn moeder in de buurt was, mocht op de knop drukken.

De bom werd dinsdagochtend overgebracht naar de legerbasis in Oirschot. Daar is het projectiel in de loop van de dag tot ontploffing gebracht.

Duizendponder
De Engelse duizendponder werd maandag gevonden bij werkzaamheden aan het Lariksplein. De bom is maandagavond opgegraven, gedemonteerd en naar een opslagplaats in de gemeente gebracht.

Na de vondst moesten bewoners van tientallen woningen in de omgeving hun huis verlaten. Het ging om woningen aan het Lariksplein, maar ook een deel van de Dageraadsweg werd ontruimd. Vanaf 16.00 uur mocht in een straal van vijftig meter niemand in de buurt komen. De buurtbewoners werden opgevangen in de Brede Bossche School De Graaf aan de Graafseweg.

Volledig scherm
De bom werd eerst ingegraven. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
Volledig scherm
De bom voor ontploffing. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
Volledig scherm
De bom werd tot ontploffing gebracht in Oirschot. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
Volledig scherm
De 3-jarige Merlijn mocht op de knop drukken. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
De bom die maandag werd gevonden in de Bartjeswijk in Den Bosch, is dinsdag toto ontploffing gebracht in Oirschot. De 3-jarige Merlijn Vissers, die toevallig met zijn moeder in de buurt was, mocht op de knop drukken.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.