Ton Rombouts
Volledig scherm
Ton Rombouts © Marc Bolsius

Bossche burgemeester Rombouts grootste 'bijverdiener' van Nederland

DEN BOSCH - Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch is grootverdiener onder Nederlandse burgemeesters. In een lijst van burgemeesters die bijverdienen met een bijbaan, staat Rombouts bovenaan. Per jaar verdient hij 84.870 euro bij, blijkt uit onderzoeksresultaten die RTL Nieuws dinsdagavond bekendmaakte.

Rombouts is niet de enige hoge ambtenaar die bijverdient. De ruim 400 Nederlandse burgemeesters verdienden in 2015 samen bijna 1,2 miljoen bij, blijkt uit de cijfers van RTL. Een op de drie burgemeesters heeft volgens het onderzoek een betaalde bijbaan. Zolang zij daar open over zijn is dat geen probleem. Maar lang niet alle gemeenten zijn transparant over de bijverdiensten van hun bestuurders.

Top-10
De nummer twee op de lijst is Bernt Schneiders, in 2015 burgemeester van Haarlem en Bloemendaal. Hij verdiende dat jaar met 40.800 euro minder dan de helft bij dan Rombouts. Verder staan ook oud-wethouder Antonis uit Reusel-De Mierden (partij Lokaal), burgemeester Noordergraaf (SGP) uit Woudrichem en burgemeester Janssen uit Oisterwijk (CDA) in de top-10. Zij verdienden respectievelijk 30.222 euro, 26.765 euro en 26.310 euro bij, goed voor een 5de, 7de en 8ste plaats op de lijst.

'Verrijking voor de stad'
Alle ambtenaren hebben volgens RTL toestemming van de gemeenteraad. Ze zeggen hun taken goed te kunnen combineren. Rombouts, die in het najaar zijn ambt neerlegt na een burgemeesterschap van 21 jaar, is onder meer lid van de Eerste Kamer en van E-laadNL, het kennis- en innovatiecentrum op het gebied van laadinfrastructuur. Hij vindt dat hij zijn bijbanen goed kan combineren met het burgemeesterschap. ,,Mijn nevenfuncties zijn ook een verrijking voor de stad. Als bestuurder bij NOC*NSF kan ik bijvoorbeeld sportevenementen naar Den Bosch halen", zei Rombouts tegen de nieuwszender.

Burgemeesters en wethouders die fulltime werken, zijn sinds 2010 verplicht om bijverdiensten openbaar te maken.