Volledig scherm
Jong en oud doet aan de processies tijdens 'Semana Santa' mee. © Frans Artz

Bossche fotograaf Artz opent expositie in Málaga

DEN BOSCH - Fotograaf Frans Artz uit Den Bosch exposeert vanaf vrijdag een deel van zijn foto's in een galerie in Málaga. De foto's, die Artz in 2015 en voornamelijk in 2016 heeft gemaakt, laten de heilige processies tijdens 'Semana Santa' (De Heilige Week) in de Spaanse stad zien. 

,,Ik wil in mijn foto's emotie, betrokkenheid, passie, het geheimzinnige en de devotie van de inwoners van Málaga laten zien", legt Artz uit. ,,Proberen dichter bij het geheim van 'Semana Santa' te komen. Het was een echte ontdekkingstocht."

Veertig processies


Tijdens de dagen tussen palmpasen en Pasen schrijden duizenden inwoners van Málaga, maar ook in onder meer Salamanca, Sevilla en Córdoba door de Spaanse straten. Tientallen Spanjaarden torsen een draagbaar met Maria of Jezus boven hun hoofd. In Málaga worden in zes dagen, dag en nacht, ongeveer veertig processies gehouden.

,,Sommige mensen kruipen in Málaga zelfs rond op hun knieën of hebben een blinddoek om", aldus Artz. ,,Ik heb het opgezocht. De processies hebben te maken met het lijden van Jezus; met boetedoening. Veel deelnemers dragen hoge puntige kappen op hun hoofd. Ze zijn onherkenbaar. IJdelheid mag geen enkele rol spelen bij de mensen die boete doen."

De foto's verschijnen ook in een boek. Meer informatie op de website van Frans Artz

Volledig scherm
Frans Artz laat één van zijn bijzondere foto's uit zijn boek zien. © Peter De Bruijn
Volledig scherm
Mensen dragen een zware last. Ze lopen de processie vaak in trance. © Frans Artz

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.