Volledig scherm
In de Amsterdamse GayPride varen in 2016 ook een Tilburgse en Bossche boot mee. © ANP Beeldbank

Bossche, Osse en Tilburgse boten varen mee in Canal Parade in Amsterdam

TILBURG/OSS/DEN BOSCH - Voor het eerst in de geschiedenis van de GayPride vaart er een Bossche/Osse boot mee tijdens de jaarlijkse botenparade in Amsterdam op 6 augustus. Initiatiefnemer en voorzitter van de stichting Roze Zaterdag Eddie Collin is ontzettend trots op het binnenhalen van een startkwalificatie. "Een nieuw tijdperk is aangebroken voor de LGBT'ers (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) in de regio." Ook een Tilburgse boot zal dit jaar voor het eerst meevaren.

Stichting Roze Zaterdag Den Bosch & Oss 2017 heeft zondag een startbewijs weten te bemachtigen. Met de boot wordt Amsterdam - én de rest van de wereld - opgewarmd voor Roze Zaterdag, die in 2017 in Den Bosch wordt gehouden. 113 boten hebben meegedongen, een ballotagecommissie maakte een selectie van 80 boten op basis van de ontwerpen.

Eddie Collin: "De gestelde eisen waren dit jaar extra streng, omdat het gaat om een speciale editie van de Canal Parade. Daarom is het extra bijzonder dat wij dit jaar mee mogen varen. We hebben een ontwerp van het Bossche Vork Teken- en Ontwerpbureau ingeleverd waarin zowel het thema ‘Join’ van de EuroPride als ons eigen thema ‘Voor jou’ zitten verwerkt."

Technisch haalbaar
Over het ontwerp kan hij nog weinig loslaten: "Je moet wel denken aan iets met regenboogkleuren, of Brabants Bont in wellicht een roze uitvoering. Maar meer kan ik nog niet verklappen", vertelt hij lachend. "Het is ons eerste ontwerp. Nu moeten we kijken of het technisch ook haalbaar is. En ja: daarin staan we voor een uitdaging."

Collin is dolblij dat Brabant nu ook vertegenwoordigd is in Amsterdam: "Dat is natuurlijk ook een hoop extra aandacht voor Den Bosch en Brabant. Ik zie het als een welkome frisse wind. Dat we hieraan meedoen betekent dat we ook in Brabant dus helemaal onszelf kunnen zijn."

EuroPride
Amsterdam is dit jaar het toneel van de EuroPride, een LGBT-manifestatie die ieder jaar in een andere Europese stad plaats vindt. Deze Europese pride vindt dit jaar plaats van 23 juli tot en met 6 augustus en start dit jaar met een Roze Zaterdag en eindigt twee weken later met een Europese Canal Parade. Er varen ieder jaar in totaal 80 boten mee door de Amsterdamse grachten, waaronder dit jaar ook de Europese Commissie, als ook andere Europese steden en streken.

Roze zaterdag
Door het samenvallen van deze momenten zullen extra veel ogen gericht zijn op de Bossche boot, waarop ook prominenten uit de regio Den Bosch-Oss zullen staan, om iedereen warm te krijgen om naar Roze Zaterdag in Den Bosch te gaan. Medio april worden de plannen rondom het Roze Jaar 2017 en de definitieve datum voor Roze Zaterdag gepresenteerd. Tijdens het Roze Jaar zullen zowel in Oss als Den Bosch activiteiten plaatsvinden. Roze Zaterdag zelf zal in Den Bosch worden gevierd.

Tilburg
Afgelopen zondag werd ook bekend dat er voor het eerst een Tilburgse boot meevaart in de pride. De boot komt vanuit de organisatie van Roze Maandag. Ook in Tilburg wordt de deelname gevierd, al is in deze stad natuurlijk elk jaar ruim aandacht voor LGBT'ers: "Al ruim een kwart eeuw kleurt de Tilburgse Kermis op maandag roze. Op deze ‘Nationale Hand-in-Hand-dag’ sluit iedereen de handen ineen, met elkaar en voor elkaar. Iedereen kan op deze dag hand in hand over straat lopen zonder de angst om hierop te worden aangesproken, te worden nagekeken of veroordeeld. Het Hand-in-Hand-thema komt natuurlijk terug in het ontwerp van onze boot."

Volledig scherm
De uitreiking op zondagavond waarbij de Bossche boot werd uitgekozen. © Eddie Collin
Volledig scherm
Een art impression van de Bossche boot die gaat deelnemen aan de Amsterdamse Canal Parade. © Vork teken- en ontwerpbureau
  1. Nieuwe talkshow: Burgemeester Mikkers kan zelf steeds meer over Den Bosch zeggen

    Nieuwe talkshow: Burgemeester Mikkers kan zelf steeds meer over Den Bosch zeggen

    DEN BOSCH – Burgemeester Jack Mikkers gaf bij zijn intrede in Den Bosch aan onder de huid van de stad en de inwoners te willen kruipen. Dat is de afgelopen weken begonnen met een stadstour: op bezoek bij allerlei bedrijven en instellingen en nader kennismaken met de politieke partijen op steeds weer een andere plaats in de gemeente. Die inburgering krijgt dinsdag 28 november een vervolg in een (nieuwe) talkshow in de Verkadefabriek.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.