Volledig scherm
Martha en Arthur Neuhaus op hun huwelijksdag in 1936. © Project Struikelstenen

Bossche struikelstenen voor vermoord joods echtpaar

DEN BOSCH - Voor de voormalige woning van het joodse echtpaar Neuhaus aan de Ophoviuslaan in Den Bosch worden op vrijdag 15 juni Struikelstenen gelegd. Dat gebeurt ter nagedachtenis aan Arthur Neuhaus en zijn vrouw Martha Neuhaus-Davids, die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. 

De plechtigheid begint om 11.00 uur en vindt plaats ter hoogte van nummer 126, het adres waar het gezin Neuhaus voor het laatst woonde. Van hier vluchtten zij in 1942 weg voor de nazi’s.

Razzia 

Arthur Neuhaus (1901) en Martha Davids (1905) kwamen allebei uit Duitsland. Vanaf 1939 woonden zij in de Ophoviuslaan. Hier werd in 1938 Marianne geboren. Als vader en moeder in 1942 het huis verlaten, geven ze hun dochtertje mee aan een vriend. Terwijl Marianneke in Limburg is, worden vader en moeder in 1943 gearresteerd tijdens een razzia in Heusden. Ze gaan op transport naar Westerbork, en op 2 maart verder naar Sobibor. Drie dagen later worden ze daar vergast.

Dochter Marianne vertrok in 1945 naar familie in de VS, waar zij nog steeds woont. Zij heet nu Marian Nachman. Marian zal op 15 juni aanwezig zijn bij de plechtigheid ter ere van haar ouders, samen met een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur.