Volledig scherm
Ali Cakmak © Avans Hogescholen

Bossche student start kinderbibliotheek in Noord-Syrië

DEN BOSCH  - Door de burgeroorlog die het land verscheurt, hebben weinig Syrische kinderen toegang tot goede boeken en onderwijs. Ali Cakmak, eerstejaarsstudent Bestuurskunde aan Avans in Den Bosch, wil daar verandering in brengen. Hij is bezig met het opzetten van een kinderbibliotheek met politiek onafhankelijke boeken in Kobani, op de grens met Turkije.

In het noorden van Syrië woeden al jaren hevige gevechten tussen onder meer de Koerden en IS. Het is daar nu relatief rustig, maar steden liggen in puin en veel kinderen kunnen niet naar school. ,,Door de kinderen boeken te geven, hoop ik dat ze even hun zorgen kunnen vergeten en zich kunnen blijven ontwikkelen", aldus de 19-jarige student. 

Nog niet zo eenvoudig

Ali merkt dat het nog niet zo eenvoudig is om boeken naar het gebied te verschepen. ,,Wij kopen voor vijf euro per stuk boeken in het Koerdische deel van Turkije. Dan begint de lange weg naar Rojava." Vanwege het handelsembargo tussen Turkije en Syrië moeten de boeken via Irak naar het gebied worden getransporteerd, wat de hele operatie een stuk ingewikkelder maakt.

Hulp van buitenaf

Ali heeft een comité van aanbeveling opgericht. Onder anderen Emile Roemer van de SP en Huub Stapel hebben zich hierbij aangesloten. Dat geldt ook voor de burgemeester van Venlo, waar Ali woont. ,,Iedereen is erg enthousiast, dat geeft energie om door te zetten.” 

Via de facebookpagina van Ali kunnen mensen meer informatie vinden over het project. Naar verwachting is de bibliotheek eind volgend jaar klaar.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.