Volledig scherm
© Thinkstock

Bossche vrouw zegt ruim 70.000 euro te hebben laten 'cremeren'

DEN BOSCH - Met de crematie van een Bosschenaar (75) is volgens zijn dochter (54) vijf jaar geleden ruim 70.000 euro in rook opgegaan. ,,Ik heb het in de kist gedaan. Het was van hem en het moest van hem blijven. Niemand had er verder recht op'', zei de vrouw donderdag tijdens een rechtszaak. Het Openbaar Ministerie verdenkt de vrouw van diefstal. Haar broer (60) is al jarenlang bezig om de helft van de erfenis alsnog te krijgen.

In de zittingszaal hoorde de Bosschenaar de officier van justitie zeggen dat het moeilijk voor te stellen is dat iemand ruim 70.000 euro laat verbranden. De drie rechters leken er ook zo over te denken. Ze hadden heel wat vragen waarop de vrouw kort en bondig antwoord gaf. ,,U zit er vrij onbewogen bij. Uw broer had recht op ruim dertigduizend euro. Hij heeft dat niet gekregen. Heeft u daar spijt van'', vroeg rechter Schoorlemmer halverwege de zitting. ,,Natuurlijk'', zei de vrouw die er in één adem aan toevoegde dat ze 'zat ellende' heeft.

Contante opname
De vrouw vertelde dat het geen probleem was om het geld van de bankrekening van haar vader contant op te nemen. De rechters spraken over een 'heel ongebruikelijke gang van zaken'.
Haar gedupeerde broer hoorde van de notaris dat zijn vader een kapitaal had gespaard. Verhaal halen bij de bank leverde niks op. Hij stapte naar de civiele rechter die in 2012 vonniste dat de vrouw hem ruim 30.000 euro moet betalen. Daar is nog niks van terecht gekomen.

De officier eiste 60 uur taakstraf en wees erop dat al eerder werd gevonnist dat de vrouw ruim 30.000 euro moet betalen aan de broer. ,,Het is niet belangrijk of het is verbrand. Zeker is dat zij het geld heeft opgenomen'', aldus de officier.

Uitspraak is op 19 januari.