Volledig scherm
Jos van Son, Rosmalens Belang

Bossche wethouder Jos van Son stapt per direct op; onder invloed met zijn auto van de weg geraakt

DEN BOSCH - Wethouder Jos van Son is vrijdagochtend per direct uit het college van B en W in Den Bosch gestapt vanwege een alcoholprobleem. De 64-jarige Rosmalenaar raakte woensdag aan het begin van de avond van de weg in Maliskamp, hij bleek onder invloed van alcohol.

De zaak en betrokkenheid van Van Son kwam aan het licht nadat het Brabants Dagblad vrijdagochtend na een tip vragen aan de politie stelde. De politie gaf de identiteit van Van Son niet vrij, maar de wethouder gaf zelf wel toe. ,,De schuld ligt geheel bij mij, dit is onacceptabel’’, vertelt Van Son in een eerste reactie. ,,Ik heb een alcoholprobleem en krijg sinds kort professionele hulp.’’

Van de weg geraakt

Van Son schoot woensdag aan het begin van de avond op de Eikenburglaan in Maliskamp van de weg en kwam tot stilstand tegen een heg. Volgens een politiewoordvoerder is Van Son mee naar het bureau genomen en daar bleek dat de wethouder te veel gedronken had. Van Son had een alcoholpromillage van 1.31 in zijn bloed (ongeveer 6 of 7 glazen alcohol), aldus de politiewoordvoerder. Een ervaren bestuurder mag niet rijden met meer dan 0,5 promille alcohol (2 glazen alcohol) in het bloed. 

Volledig scherm
De brief van Van Son aan de gemeenteraad. © Gemeente Den Bosch

Van Son kreeg een rijverbod van zes uur opgelegd. Volgens de politiewoordvoerder werkt het Openbaar Ministerie de zaak verder af. Volgens de officiële lijsten bedraagt de boete voor de overtreding van Van Son 650 euro. En zou hij ook een taakstraf of gevangenisstraf kunnen krijgen.

Wethouder en fractievoorzitter

Van Son is sinds januari 2015 onder meer wethouder sport en verkeer en vervoer. Hij was voor Rosmalens Belang vijf jaar fractievoorzitter en daarvoor vier jaar raadslid. Hij was al van plan in maart te stoppen met de Bossche politiek.

Het is de tweede wethouder in Den Bosch die deze week onder vuur ligt. De positie van wethouder Paul Kagie van Bosch Belang wankelt omdat zijn fractie het vertrouwen in de coalitie heeft opgezegd.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement