Volledig scherm
Het Bossche Theater aan de Parade. © copyright Marc Bolsius

Bossche wethouder laat meeste vragen over Theater aan de Parade onbeantwoord

DEN BOSCH - ,,We wisten niet zeker om welk bedrag het precies zou gaan. Maar een paar dagen voor de aanbesteding wisten we wel dat het budget van vijftig miljoen zou worden overschreden." Dat zei cultuurwethouder Huib van Olden dinsdagavond over het moment waarop het college wist dat de nieuwbouw van het Theater aan de Parade duurder zou uitpakken. 

Volgens hem ging het om een bittere pil maar hij liet in het midden om welk verwacht bedrag het ging. Het Brabants Dagblad meldde al eerder dat de nieuwbouw rond de 70 miljoen euro zou gaan kosten. Deskundigen schatten dat het gaat om 80 miljoen euro. De raad besloot in 2013 dat nieuwbouw van het theater maximaal 55 miljoen mocht kosten (prijsindex 2013), maar liever nog 50 miljoen euro. 

Onduidelijkheid
Volgens Lisette van der Swaluw (PvdA) bleven veel vragen onbeantwoord tijdens de informatiebijeenkomst. Daarom stelde zij onlangs schriftelijke vragen waarop Van Olden dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering nauwelijks inging. Volgens Van der Swaluw is veel onduidelijk over de overschrijding van het budget en het moment waarop het college hiervan op de hoogte was. Zij vroeg waarom de raad niet direct werd geïnformeerd toen het college wist van de overschrijding. Volgens Van Olden 'ligt dat moeilijk'. Het bekendmaken hiervan zou 'schadelijk' kunnen zijn voor de gemeente. ,,Als wij destijds direct hadden gezegd dat het project niet haalbaar was voor vijftig miljoen euro dan zouden bedrijven zich bij het inschrijven niet meer inspannen om dat bedrag te halen'', benadrukte Van Olden.

De wethouder bleef het antwoord schuldig op andere vragen. Hij zei zoveel mogelijk vragen schriftelijk te beantwoorden voordat de voorjaarsnota aan bod komt.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.