Volledig scherm
© Sandra Peerenboom

Bossche wijk Maaspoort is weer in beweging

DEN BOSCH - Maaspoort, ooit dé uitbreidingswijk van Den Bosch, is de groeistuipen voorbij. Maar het niet meer piepjonge zusje onder de Bossche wijken heeft wel wat van haar frisheid verloren en is voorbijgesneld door jonge dingen als het Paleiskwartier en de Grote Wielen.

Volgens de donderdag verschenen Wijk- en buurtmonitor 2016 van de gemeente Den Bosch is de wijk nogal middelmatig. Wel zijn de inkomens er hoger dan gemiddeld in Den Bosch en zijn er weinig huishoudens met een laag inkomen of een uitkering. De wijk heeft zeventig procent koopwoningen tegen 58,8 in de rest van Den Bosch en bewoners zijn er volgens de monitor meer dan gemiddeld betrokken bij de leefbaarheid in hun buurt.

Saai
Ook zijn de meeste buurten tevreden over het onderwijs en is het verzuim van leerlingen er tamelijk laag. Qua stedelijke vernieuwing is de Maaspoort al snel ingehaald door Haverlij, Paleiskwartier en Groote Wielen. De Maaspoort oogt nogal saai in de ogen van veel Bosschenaren. Met uitzondering wellicht van de Eendenkooi en de Noorderplas met zijn limousinrunderen.

Wijkraad
Binnenkort, waarschijnlijk in januari, komt in buurthuis De Schans een servicepunt. Een soort wijkplein waar bewoners met vragen terecht kunnen. Rond 2002 gaf de laatste wijkraad de brui eraan. De Maaspoorters liepen niet warm om samen dingen te doen. Dat er nu weer een wijkraad is, komt volgens voorzitter Leo van Balen doordat mensen in de buurten allerlei initiatieven nemen. ,,Die basis heeft een wijkraad nodig”, vindt hij.

Sinterklaas
Twee jaar lang is bijvoorbeeld Sinterklaas aan de Maaspoort voorbij gegaan, maar zaterdag is hij er weer. Met dank aan een groepje jonge vaders die de handen ineengeslagen hebben. Om 13.00 uur komt hij aan op het Goulmy en Baarplein om 14.00 uur bij Lokeren. Een initiatief voor een knutselclub voor kinderen onder de twaalf is er ook al. Vooral voor die groep is weinig te doen in de Maaspoort, weet Van Balen.

Lees de reportage over de Maaspoort in de stadseditie van het Brabants Dagblad van zaterdag 26 november.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.