Volledig scherm
Een windmoelen © Sem van der Wal

Bosschenaren kunnen deel windmolen Rietvelden kopen, tegenstanders verenigen zich

DEN BOSCH - Voor 190 euro kunnen Bosschenaren deelnemen aan de bouw van een windmolen op de Rietvelden, maar voor 25 euro kan men in een vereniging met tegenstanders stappen. 

Omwonenden kunnen zich vanaf eind augustus inkopen in een nog te bouwen omstreden windmolen op windpark De Rietvelden. De Coöperatie Windmolen West hoopt dat 2800 mensen in geselecteerde postcodegebieden willen investeren in de duurzame energiecentrale. Leden moeten daarvoor eenmalig 190 euro betalen en daarna 8 euro onderhoudsbijdrage per jaar. Daarvoor krijgen deelnemers 250 kilowattuur aan stroom per jaar. ,,Daarmee is de investering net zo goed als zonnepanelen op het eigen dak", zo stelt Joep Mol, voorzitter van coöperatie. 

Daarmee heeft Mol er vertrouwen in dat er voldoende deelnemers zich aanmelden. ,,Maar het is een experiment", zo zegt hij ook. In eerste instantie mogen alleen mensen in de binnenstad en ten westen van het centrum zich inschrijven. Als daarmee de 2800 deelnemers niet wordt gehaald, dan wil men heel Den Bosch, of desnoods heel Nederland, de mogelijkheid geven in te schrijven.

Tegenstanders

Volledig scherm
Protest tijdens de commissievergadering in Den Bosch over windmolens op De Rietvelden. © BD/Jos van de Ven

Ook Engelen valt onder één van de postcodegebieden waar inwoners zich als eerste mogen inschrijven. Tegenstanders van windmolens op de Rietvelden hebben zich daar sinds kort echter verenigd in een nieuwe vereniging, Actiecomité Windpark Rietvelden NEE. Bas Sluijs van deze vereniging noemt het 'een beetje wrang' dat 'half Den Bosch' zich kan inschrijven. ,,Echte omwonenden zullen hier niet aan meedoen, maar iedereen met uitzicht op het Bossche Broek mag ook deelnemen", zo zegt hij. 

Honderden tegenstanders hebben de 25 euro betaald voor lidmaatschap van de stichting, aldus Sluijs.  Daar willen ze desnoods tot aan de Raad van State doorgaan met hun verzet tegen het windpark. In totaal moeten er vier nieuwe windmolens komen, drie op de Rietvelden en één op Treurenburg. Tegenstanders vrezen onder meer de slagschaduw en het geluid van molens met een ashoogte van 125 meter. De gemeenteraad heeft de molens voor de zomer goedgekeurd.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement