Volledig scherm
Links naast het hek moet de parkeergarage komen aan de Maijweg © Domien van der Meijden

Bouw van NS-parkeergarage aan Maijweg in Den Bosch begonnen

Di 29 nov. De bouw van een nieuwe NS-parkeergarage aan de Maijweg is van start gegaan. Op de strook land tussen de Maijweg en het spoor is straks ruimte voor 815 parkeerplaatsen.

Door Bart Gotink

De garage is half verdiept en een half verhoogd, waardoor er twee parkeerlagen komen. Momenteel is men op de plek waar de parkeergarage gebouwd wordt bezig met het saneren van de bodem. Daarna wordt de grond tot op grondwaterniveau afgegraven, zo laat de NS weten. Er wordt geen grondwater onttrokken. In januari 2017 zal men aan het echte bouwwerk beginnen. Streven is dat de bouw in augustus 2017 gereed is.

Protest
De bouw kwam niet zonder slag of stoot van de grond. Omwonenden waren al sinds 2012 fel gekant tegen een nieuwe garage, vooral bedoeld voor de treinreiziger die met de auto komt. Uiteindelijk werd met een groot deel van de bewoners jaren later een akkoord bereikt. De bouw van de garage gaat nu namelijk gepaard met een herinrichting van het woongebied aan de de Maijweg, de Hertogstraat, Guldenvliesstraat, Lekkerbeetjesstraat en Koningsweg.

Groen
Een deel van deze wegen wordt autovrij wordt gemaakt voor meer speelplekken en groen. Daarbij denkt de buurt onder meer aan een pluktuin, een ontmoetingsplaats, bankjes, een barbecue of kleine fietsenhokken. In de nieuw te bouwen garage komen verder ook 105 plaatsen voor bewoners. Pas als de garage klaar, is gaat de gemeente aan de slag met deze herinrichting. Daarnaast krijgt de gevel aan de zijde van de wijk een groen karakter. Bij omwonenden zijn ook nog zorgen over schade die trillingen aan de woningen, wat rijksmonumenten zijn, kunnen veroorzaken. Volgens de NS wordt gebruik gemaakt van trilarme technieken.

Rotonde
In de garage komt direct bij het binnenrijden een rotonde voor een snelle verkeersafhandeling. Deze rotonde moet ervoor zorgen dat de automobiliest alle kanten op kan, en als de parkeerlaag vol is, ook makkelijk naar een ander niveau kan. De garage wordt straks bereikbaar via de Lekkerbeentjesweg en krijgt een aantal voetgangersingangen.

Volledig scherm
Impressie van de nieuw te bouwen parkeergarage aan de Maijweg in Den Bosch. © MH1 Architecten

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.