Brabants Kamerkoor vertolkt Johannes Passion in stijl

DEN BOSCH - Het Brabants Kamerkoor onder leiding van de oorspronkelijk uit Hongarije afkomstige dirigent Béni Csillag heeft zaterdagavond in het Jheronimus Bosch Art Center(JBAC) in stijl de Johannes Passion(BWV 245) opgevoerd. Vijf solisten kwamen het koor te hulp, waarbij voor deze speciale gelegenheid het professionele Ensemble 't Kabinet optrad als orkest.

De vorige keer dat het Brabants Kamerkoor de Johannes Passion ten uitvoer bracht, was in 2011. Het in 1724 door Johann Sebastian Bach geschreven oratorium, dat gebaseerd is op het Evangelie volgens Johannes en inzoomt op het lijden en sterven van Jezus, mocht indertijd in de Grote Kerk op een hoge waardering van het publiek rekenen. Ditmaal was dat niet anders. De circa dertig koorleden -onderverdeeld in sopranen, alten, tenoren en bassen- gingen er 'vol' tegenaan. Een van hen was de ervaren sopraan Machteld Terlingen. "Vanaf januari hebben we wekelijks flink geoefend, met als doel om vandaag -op de 'dag des oordeels'- goed beslagen ten ijs te komen", aldus Terlingen. "Wat ik persoonlijk mooi vind aan de Johannes Passion is dat de muziek lekker 'fel' is, wat een wezenlijk verschil is met de Matthäus Passion. Ook straalt de Christus-figuur méér kracht uit." 

Pieter Hendriks (bas-bariton), Bernard Loonen (tenor), Katherine Dain (sopraan), Berend Eijkhout (bas) en Jan Kullmann (altus) fungeerden als solisten. Ondanks het feit dat laatstgenoemde slechts betrokken was bij twee aria's maakte hij muzikaal gezien een onuitwisbare indruk. Hendriks, die de rol van Jezus mocht inkleuren, viel in positieve zin op doordat hij nagenoeg perfect verstaanbaar was. "Dat is inderdaad een van mijn sterke kanten. Scheelt ook dat ik al talrijke keren bij de Johannes Passion betrokken ben geweest", reageerde Hendriks die op 6-jarige leeftijd voor het eerst zijn zangcapaciteiten etaleerde als lid van het Haags Knapenkoor onder leiding van Marius Borstlap.

Volledig scherm
Enkele leden van het Brabants Kamerkoor © Chris Korsten
Volledig scherm
Tenor Bernard Loonen kleurde de rol van de Evangelist in © Chris Korsten
Volledig scherm
Earl Christy speelde op het meest opvallende instrument: een theorbe oftewel een basluit © Chris Korsten
Volledig scherm
Daniel Boothe speelde op een viool die stamt uit 1703 © Chris Korsten
Volledig scherm
Pieter Hendriks vertolkte de rol van Jezus © Chris Korsten
Volledig scherm
Sopraan Katherine Dain © Chris Korsten
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement