Volledig scherm
Hoofd van de natioinale recherche Wilbert Paulissen © Marnix Schmidt

Brabantse drugscriminelen werken steeds vaker internationaal

DEN BOSCH - Brabantse drugscriminelen slaan hun vleugels  uit en zijn al lang niet meer vastgeklonken aan de eigen provincie. Die conclusie valt volgens Wilbert Paulissen, hoofd recherche van de Nationale Politie, te trekken uit de reeks aanhoudingen die donderdagmiddag in het Belgische Hasselt bekend werd gemaakt. 

In nauwe samenwerking met de Belgische autoriteiten presenteerde hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke in Hasselt de resultaten van een langdurig onderzoek in het criminele drugsmilieu. De 60-jarige John H. uit Sint-Willebrord, een ouwe rot uit de Brabantse onderwereld, werd daarbij afgeschilderd als één van de kopstukken van de bende. H. werd al op 20 december gearresteerd  in Scheveningen. In 2003 kreeg hij elf jaar gevangenisstraf voor de productie en handel in harddrugs. Bovendien moest hij ruim 8 ton terugbetalen aan de Nederlandse staat. 

Grenzen

Wilbert Paulissen, hoofd recherche van de Nationale Politie, zegt dat al langer te zien is dat Brabantse drugscriminelen banden aanknopen met buitenlanders. Uit het Vlaams/Nederlandse onderzoek blijkt dat H. vooral samenwerkte met Belgen. ,,Grenzen bestaan niet meer voor criminelen. Ze duiken overal op waar iets te halen valt." Bij de loodsen in Waspik, Uden en Zeeland is H. nimmer gezien, zegt Paulissen. ,,De mannen die daar actief waren, werkten wel in zijn opdracht, denken we."

Behalve H. werden nog vijf andere Nederlanders aangehouden. Enkele daarvan zijn oude bekenden voor de politie, anderen zijn nieuwkomers in het criminele circuit (of werden nog niet eerder ontdekt). Twee van de vijf werden door arrestatieteams van hun bed gelicht, in Sprundel en Weert. Waar de andere drie verdachten woonden, is niet bekend gemaakt. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.