Volledig scherm
© Tom Tacken

Brabantse Hoeders maken zich sterk voor behoud van kerkgebouwen

DEN BOSCH - Om te voorkomen dat nog meer kerken aan sloop ten prooi vallen, gaan de Brabantse Hoeders campagne voeren.

Drie van hen - Lilian Grootswagers, Wies van Leeuwen en Paul Spapens - roepen de lokale bevolking op om met ideeën te komen voor herbestemming. Laat die mensen dan ook meepraten, houden ze de parochiebesturen voor. Spring ruimhartig met regels en procedures om, krijgt het gemeentebestuur mee.

Lichtend voorbeeld is de nieuwe bestemming van de Heilig Hartkerk in Boxtel, die na breed overleg in het dorp als Sacre Coeur culturele evenementen en voorstellingen gaat herbergen. In Berlicum lukte het actievoerders niet om het kerkbestuur van sloop van de Petruskerk af te houden. Recent ging ook de toren plat.

Leegstand
De provincie Brabant telt 606 kerkgebouwen, waarvan er 416 nog in gebruik zijn als kerk. Op dit moment of op korte termijn staan er 86 leeg. Een nieuwe functie hebben 104 kerkgebouwen gekregen. Het aantal gesloopte kerken sinds 1950 bedraagt 82.

De Brabantse Hoeders is een uitdijend gezelschap van Brabanders die voor hun culturele verdiensten zijn onderscheiden met de Brabant Bokaal. Ieder jaar zetten de Hoeders een nieuw project op.

In het Brabants Dagblad van zaterdag 22 oktober staat een uitgebreide productie over de herbestemming van kerken.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.