Volledig scherm
Matzer staat komend weekend in de Verkadefabriek met Three Sisters in Concert.

Brabantse theatergezelschappen Matzer en Van Kemenade lijken gered

DEN BOSCH - Hoewel de besluiten nog moeten worden genomen, lijken de Brabantse gezelschappen Paul van Kemenade en Matzer gered.Er komt opnieuw extra cultuurgeld.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil tien miljoen euro extra uittrekken om gezelschappen die wel een positief advies kregen maar waarvoor geen geld beschikbaar was, tegemoetkomen. Paul van Kemenade zit bij die groep, net als theatergezelschap Matzer uit Den Bosch en de theatergroep Afslag Eindhoven.

Opluchting
Bij Matzer is sprake van opluchting. „We waren heel erg aan het kijken of en hoe we zonder die subsidie verder zouden kunnen. Je hebt het wel over veertig procent van onze begroting. Het moet op 8 december in de Kamer nog afgetikt worden, maar het lijkt nu zeker”, zegt Judith van der Velden, zakelijk leider van Matzer. 'Eerst zien, dan geloven”, reageert jazz-muzikant Paul van Kemenade uit Tilburg nog voorzichtig.

Kamermeerderheid
Vorige week bleek tijdens debatten dat PvdA-minister Bussemaker van Cultuur weinig voelde voor een plan van D66 en SP om veertien miljoen extra voor cultuur uit te trekken. Ze was het er niet mee eens om het geld daarvoor bij een ander departement weg te halen. Maar nu haar partijgenote, Tweede Kamerlid Joyce Vermue tien miljoen op de begroting van Cultuur heeft gevonden, is er wel een Kamermeerderheid voor het amendement van Vermue.

Het geld is voor een jaar en dus niet de volledige cultuurplan-periode die van 2017 tot en met 2020 loopt. Het aankomende besluit heeft ook gevolgen voor de cultuursubsidies van de provincie Brabant. Die heeft een koppeling met landelijke subsidies. Wie geld van de Rijksoverheid krijgt, krijgt ook van de provincie. Voor Matzer, dat 300.000 euro uit het Fonds Podiumkunsten tegemoet kan zien, betekent dat nog eens twee ton van de provincie.

Slag om de arm
Toch houdt de provincie, dat ook nog extra geld kan verdelen, nog een slag om de arm. Dat komt omdat andere landelijke fondsen zoals het Mondriaanfonds nog geen beslissing heeft genomen. De provincie wil nog wachten tot alle landelijke toekenningen bekend zijn.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.