Volledig scherm
© Erna Lammers

Burgers in Den Bosch moeten meer gaan doen om eigen wijk te onderhouden

DEN BOSCH - Minder groen, speeltoestellen niet zomaar vervangen en bewoners zelf verantwoordelijk maken voor onderhoud aan die speeltoestellen, het groen en het opruimen van zwerfafval in de wijk.

Het zijn een aantal oplossingen waarover dinsdag in de raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkelingen en Beheer werd gesproken, nu er in Den Bosch de komende jaren miljoenen euro’s minder beschikbaar zijn voor de openbare ruimte. Door verlies van subsidies en gemeentelijke bezuinigingen is het de komende tien jaar bij niet haalbaar een zelfde bedrag uit te geven aan de openbare ruimte als afgelopen tien jaar, aldus het college.

De oplossing om bewoners op onderdelen zelf verantwoordelijk te maken voor wijkonderhoud leidde tot de meeste discussie, al was een grote meerderheid van de raadscommissie voor meer burgerparticipatie. "De gemeente moet dan wel een duidelijke, faciliterende houding aannemen, bijvoorbeeld door het aanbieden van tuingereedschap”, zei René van den Kerkhof van D66. De SP sprak echter van het 'over de schutting gooien van verantwoordelijkheid door het college.'