Volledig scherm
De bussen op het busstation in Den Bosch. © Peter De Bruijn

Busrit duurder na afschaffen contant geld, reizigersorganisatie boos

DEN BOSCH - Als straks contant geld in Brabantse bussen verboden wordt, mogen rittenkaartjes niet duurder worden. Dat stelt reizigersorganisatie Rover. Vervoerders mogen van de provincie de kosten voor het plaatsen van pinautomaten in de bus doorberekenen aan de reiziger. 

Per 1 oktober kun je in alle bussen pinnen en per 1 december is het niet meer mogelijk om contant te betalen. De maatregel is bedoeld om overvallen in de bus tegen te gaan. In Brabant werd regelmatig een bus overvallen, voor het kleingeld van de chauffeur. 

Om de kosten van de pinautomaten in de 822 Brabantse bussen te kunnen dekken, mogen kaartjes tijdelijk wat duurder worden. Een Brabant-ritkaartje wordt vijftien cent duurder: van 3,70 euro naar 3,85 euro. Een dalurenkaart gaat van 6,00 euro naar 6,20 euro. Het gewone kilometertarief wordt per vier kilometer één cent hoger. 

Reizigersvereniging Rover heeft principiële bezwaren tegen de duurdere kaartjes. ,,OV-personeel moet veilig kunnen werken'', stelt Rover. Maar: ,,Het is een zaak van vervoerders en overheden om daarvoor te zorgen en maatregelen daartoe te financieren.'' 

Arriva, de grootste vervoerder in Brabant, vindt de verhoging legitiem en stelt dat het Reizigers Overleg Brabant (ROB) heeft ingestemd met de prijsverhoging. 

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.