Volledig scherm
Aan tafel: Marco van der Wel, Han van Kilsdonk, Jos van de Sande, Marianne van der Sloot, Jan Mom en Gijs Rademaker © Chris Korsten

CDA en PvdD zoals verwacht lijnrecht tegenover elkaar tijdens debat over megastallen

DEN BOSCH - In het kader van de Provinciale Staten verkiezingen was er woensdagmiddag een minidebat over de megastallen in Noord-Brabant in de StadsBIEB in Den Bosch in het bijzijn van een handvol belangstellenden.

Het debat, onder leiding van Jan Mom, maakte deel uit van een live-programma van Radio EenVandaag, dat in deze verkiezingsperiode dagelijks vanuit een andere provincie wordt uitgezonden. Naast Gijs Rademaker, van het EenVandaag Opiniepanel, schoven Marianne van der Sloot (lijsttrekker CDA), Marco van der Wel (lijsttrekker Partij voor de Dieren), GGD-arts/adviseur Jos van de Sande en varkensboer Han van Kilsdonk uit Maren-Kessel aan tafel.

Rademaker onderstreepte hij dat het thema 'intensieve veehouderij' onverminderd 'hot' is binnen de provincie. "Maar wat wil je in een provincie waar onder meer 5.7 miljoen varkens, 27.5 miljoen kippen en slechts 2.4 miljoen mensen leven", brieste Rademaker.

"De enorme veestapel is in feite te beschouwen als een tikkende tijdbom. We hebben inmiddels kennisgemaakt met de Q-koorts, de vogelgriep, de varkenspest, MKZ, BSE, enzovoorts. Vroeg of laat krijgen we te maken met een nieuwe levensbedreigende ziekte", aldus Van der Wel en daar sloot ook Van de Sande zich bij aan.

Van der Sloot was blij dat staatssecretaris Dijksma nu met de Brabantwet aan de slag gaat, waardoor de veehouderij een stuk duurzamer wordt. Van Kilsdonk op z'n beurt gedroeg zich als een boer die kiespijn heeft: "Wij hebben 950 zeugen en 17.000 vleesvarkens, valt dat dan onder de noemer megastallen?"

Volledig scherm
© Chris Korsten
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement