Volledig scherm
© Jos van Rey. ANP

Cel, boete of werkstraf: dit hangt lekkend raadslid boven het hoofd

DEN BOSCH - Wie in de vertrouwenscommissie plaatsneemt, stemt in met volledige geheimhouding. Schending daarvan geldt als een misdrijf, dat strafbaar is gesteld in artikel 272 in het Wetboek van Strafrecht. Raadslid Sjef van Creij is dinsdagochtend aangehouden op verdenking van lekken uit die commissie. Wat hangt hem boven het hoofd als hij schuldig wordt bevonden?  

Als strafmaat geldt bij lekken een gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of een geldboete van de vierde categorie (20.500 euro). Ook werkstraffen zijn mogelijk. 

De Roermondse oud-wethouder Jos van Rey kreeg 240 uur werkstraf omdat hij een VVD-kandidaat vragen en antwoorden had toegespeeld. Vorig jaar hoorde een VVD-politica uit Maarssen 150 uur werkstraf tegen zich eisen omdat ze namen van sollicitanten voor de burgemeesterspost van Stichtse Vecht had gelekt naar een partijgenoot. In 2010 deed burgemeester Gresel van Heerlen na onthullingen in het Limburgs Dagblad aangifte van lekken rondom de benoeming van Paul Depla.

Bewijs is lastig

Nadat Wim van de Donk  aangifte deed van het lekken uit de Bossche vertrouwenscommissie, ging justitie op onderzoek uit. In de praktijk is het lastig iemand strafrechtelijk te vervolgen: meestal loopt de zoektocht naar 'wettig en overtuigend' bewijs voortijdig spaak.

De gemeente Tilburg deed zowel in 2004 als 2010 aangifte bij justitie, maar beide keren leverde het niks op. In 2004 wist het Brabants Dagblad dat de strijd zou gaan tussen Ruud Vreeman (die het zou worden) en Doekle Terpstra. In 2010, toen Vreeman het veld had moeten ruimen, wist een verslaggever van deze krant precies op welk moment en waar hij in de struiken moest gaan liggen om een glimp op te vangen van kandidaat nummer één: Peter Noordanus.

In 2007 deed ook Waalwijk aangifte van het uitlekken van de naam van burgemeester Nol Kleijngeld. Het Openbaar Ministerie zag echter te weinig bewijs dat er gelekt was vanuit de vertrouwenscommissie.

Jos van Rey

In Roermond was dat wel anders. Oud-wethouder Jos van Rey kreeg vorig jaar 240 uur taakstraf aan zijn broek omdat hij informatie had doorgespeeld naar een VVD-kandidaat die een gooi deed naar het burgemeesterschap van de stad.

Even verderop in Limburg, in Heerlen, deed de toenmalige burgemeester Toine Gresel in 2010 aangifte wegens schending van de geheimhoudingsplicht. Dat deed hij daags na een publicatie in de regionale krant. ,,Het Limburgs Dagblad heeft het hele proces van de vertrouwenscommissie naar buiten gebracht. En ook de namen van alle kandidaten en de weging van kandidaten. Ik vind het onnodig beschadigend voor de kandidaten", stelde Gresel tegenover de NOS.

Ook de binnenkort vertrekkende Bossche burgemeester Ton Rombouts sprak naar aanleiding van de onthullingen zijn raadsleden toe. ,,Deze lekken beschadigen mensen en het vertrouwen dat we hebben. Er is een slagveld aangericht", aldus de 'aangeslagen' Rombouts.

BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!