Volledig scherm
Het monumentje aan de Harendonkweg. © Marc Brink / BD

Celstraf van 2,5 jaar en rijverbod geëist tegen Bosschenaar die dodelijk ongeluk veroorzaakte

ARNHEM – Het OM heeft dinsdag een gevangenisstraf van dertig maanden en een rijverbod van vijf jaar geëist tegen een 24-jarige man uit Den Bosch die op 5 april 2015 een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de Harendonkweg in Den Bosch.

Bij het ongeluk kwam de 26-jarige Rolf Zwart uit Rosmalen om het leven.

Hoger beroep
Het OM ging in hoger beroep omdat de rechtbank vorig jaar november een veel lagere straf oplegde. De Bosschenaar kreeg toen 18 maanden cel en een rijverbod van 3,5 jaar. Dinsdagmiddag moest de verdachte verschijnen voor het gerechtshof in Arnhem.

Het OM neemt de zaak zeer zwaar op. De bestuurder voerde onder meer een hele gevaarlijke inhaalmanoeuvre uit, zat met drank op achter het stuur en is na het ongeluk doorgereden. Pas de volgende dag werd de Bosschenaar aangehouden. De verdachte kon dinsdag niet goed uitleggen waarom hij was doorgereden en zich niet heeft bekommerd om het slachtoffer. ,,Ik raakte in paniek”, vertelde hij de raadsheren van het hof.

Slachtofferverklaringen
Tijdens de zitting hielden de zus en de moeder van Rolf Zwart emotionele slachtofferverklaringen. ,,Het gaat allemaal zo zakelijk en afstandelijk”, zei de zus. ,,Terwijl wij een dierbare zijn verloren.” Zij nam het de Bosschenaar kwalijk dat hij nooit oprecht spijt betuigd heeft.

Het gerechtshof doet 29 november uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Den Bosch

Den Bosch e.o.