Volledig scherm
Het plan voor het nieuwe Theater aan de Parade van het Amsterdamse bureau UNStudio, met de foyer over drie verdiepingen achter glas.

Coalitie Den Bosch oneens over tempo beslissing nieuw theater

DEN BOSCH - De fractie van Bosch Belang heeft totaal geen haast met een beslissing over een nieuw Theater aan de Parade in Den Bosch. ,,Wij laten ons niet onder druk zetten’’, reageert fractievoorzitter Paul van der Krabben. ,,Ik verwacht dat het een half jaar tot een jaar gaat duren voor er een goede beslissing genomen kan worden."  Zijn coalitiegenoten zitten daar helemaal niet op te wachten en willen dat er nog voor de zomer een besluit valt. 

Het college van B en W zette woensdag een streep door het huidige plan voor nieuwbouw omdat dit rond de zeventig miljoen euro gaat kosten. 

Het Brabants Dagblad meldde gisteren dat de aanbiedingen van twee aannemers miljoenen euro’s hoger uitvallen dan  door de gemeenteraad in 2013 is vastgesteld. Aannemer BAM kan de nieuwbouw maken voor 66 miljoen euro, Ballast Nedam is nog eens vier miljoen euro duurder. De gemeenteraad wil maximaal 55 miljoen euro (prijspeil 2013) uitgeven, maar nog liever zo dicht mogelijk tegen de 50 miljoen euro blijven. Omdat het miljoenenverschil veel te groot is, besloot het college van B en W deze week niet met een voorstel te komen.

Lijnrecht

Bosch Belang staat in het tempo lijnrecht tegenover de mede-coalitiepartijen (VVD, D66, Rosmalens Belang en CDA), deze vijf partijen vormen een meerderheid in de gemeenteraad. Vreemd is dat niet, omdat een groot deel van de achterban van Bosch Belang officieel bezwaar heeft tegen de nieuwbouw van het theater en voor renovatie gaat. In het tempo van Van der Krabben naderen de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 met rasse schreden en zou het theater inzet van deze verkiezingen kunnen worden. 

De partijen vinden het bedrag van rond de zeventig miljoen euro (te) hoog en willen vooral ook weten hoe dit bedrag is opgebouwd. Alle partijen (op Bosch Belang na dus) willen graag zo snel mogelijk alternatieven op tafel mét een prijskaartje.