Volledig scherm
Commissaris van de Koning Wim van de Donk maakt kennis met de gemeenteraadsleden van Den Bosch. © BD/Jos van de Ven

Commissaris verwacht veel kandidaten voor burgemeesterspost in Den Bosch

DEN BOSCH – Commissaris van de Koning Wim van de Donk schat in dat er veel belangstelling zal zijn voor de burgemeesterspost in Den Bosch. Die verwachting sprak hij dinsdagavond uit bij het in ontvangst nemen van de profielschets voor de nieuwe burgemeester van ‘de prachtige hoofdstad van deze provincie’. 

,,Niet zomaar iedereen kan burgemeester van Den Bosch worden. Het moet iemand zijn met karakter, ervaring en inzet. Een persoon die ook toonaangevend in de regio moet zijn’’, aldus Van de Donk.

De commissaris vond het wel merkwaardig dat er geen wethouder als adviseur in de vertrouwenscommissie zit. ,,Een uitzondering op de regel. Is er gedoe of gedonder? Mochten er reden zijn dat een wethouder geen adviseur is, dan hoor ik dat graag.’’ De gemeenteraad zweeg.

Sollicitatiegesprekken
De vacature voor de opvolger van Ton Rombouts (die per 1 oktober met pensioen gaat) staat dinsdag 11 april in de Staatscourant. Kandidaten kunnen tot 3 mei solliciteren. Vervolgens beginnen de eerste gesprekken door de commissaris, de selectie van zes tot tien kandidaten (door de vertrouwenscommissie) en de gesprekken met die kandidaten (met de vertrouwenscommissie). Uiteindelijk worden in een besloten en geheime vergadering van de gemeenteraad de nummers een en twee gekozen. De vertrouwenscommissie wil graag in juli deze vergadering houden.