Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Coop in Den Bosch bijna failliet door kassajuf die tienduizenden euro's stal: 'Ze werkte hier al sinds haar 15de'

UPDATEDEN BOSCH - De Coop aan de Kapelaan Koopmansplein in Den Bosch is bijna failliet gegaan, omdat een medewerkster stelselmatig geld stal uit de kluis. De 30-jarige kassajuf is daarvoor vrijdag veroordeeld tot taakstraf van 240 uur. Ook moet ze het geld terugbetalen en krijgt ze een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar. 

De vrouw heeft haar voormalige baas in grote problemen gebracht. Ze had de sleutel van de kluis en stal in een periode van januari 2012 tot juni 2015 steeds wat geld. Dat viel niet op, maar de winkeleigenaar zag wel dat het financieel steeds slechter ging. 

Om te voorkomen dat de winkel failliet ging, moest hij vier medewerkers ontslaan. Onder hen was zelfs de broer van de veroordeelde medewerkster, zegt winkeleigenaar Jack Paanakker. Hij had op dat moment nog helemaal niet door dat er geld verdween. ,,De inkomsten waren nog hetzelfde. Ik dacht dat het lag aan de marges.''

Quote

Ze werkte hier al sinds haar vijftiende

Jack Paanakker, winkeleigenaar

'Geen berouw'

Al die tijd toonde de kassajuf geen berouw. Ze ging door met de diefstallen tot ze in juni 2015 bij Coop vertrok. Ze had er op dat moment zo'n twaalf jaar gewerkt. Pas toen iets later de boeken werden nageplozen, kwam Coop erachter dat er iets goed mis was. Door het dienstrooster te leggen naast de momenten waarop de diefstal was gepleegd, kwam de verdenking op de inmiddels 30-jarige Bossche. 

Tot de rechtszaak twee weken geleden hield de vrouw haar mond. Toen ineens bekende ze, tot opluchting van Paanakker. ,,Maar ook alle lof voor de politie'', aldus de supermarkteigenaar. ,,Zij hebben het heel goed opgepakt.'' 

Hij is behoorlijk teleurgesteld. ,,Het is verschrikkelijk, want het is iemand die ik volledig vertrouwde. Ze werkte hier al sinds haar vijftiende. Het vertrouwen in mijn medewerkers kreeg natuurlijk een aardige deuk.'' Het gaat financieel wel weer goed, zegt Paanakker. 

Spijt

Quote

In het huis van de vrouw vond de politie twee luchtdruk­wa­pens

De rechtbank neemt het de vrouw kwalijk dat ze handelde uit puur winstbejag en geen rekening hield met haar werkgever en collega's. In de rechtbank betuigde de inmiddels ex-kassajuf spijt. Maar dat wilde de rechtbank niet direct accepteren. De vrouw was immers nooit naar haar baas gestapt om de diefstal op te biechten. 

Er is zeker 54.850 euro gestolen. Dat bedrag stortte de vrouw op haar eigen rekening. Wat ze zelf contant heeft gehouden is niet duidelijk. Er loopt nog een procedure tegen de vrouw, omdat de supermarkt ook dat geld terug wil.

Luchtdrukwapen

Na haar arrestatie zijn in het huis van de vrouw doorzocht. Daar vond de politie twee luchtdrukwapens. Die zijn in beslag genomen. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement