Dance-spektakel Losjes Warehouse in de ban van underground

DEN BOSCH - De Kaaihallen op de Tramkade met hun industriële uitstraling fungeren op zaterdag als het domein van dansliefhebbers op het gebied van alternative house en techno, en alle vormen van underground die aanverwant zijn. De organisatoren Robert Hoskam en Cees van Balen rekenen in totaal op circa duizend bezoekers.

Volledig scherm
De organisatie rekent op ongeveer duizend bezoekers. Links bezoeker Rick Lawalata uit Vught. "Dit festival is een leuk dingetje voor de stad." © Chris Korsten
Volledig scherm
De stemming zat er meteen goed in © Chris Korsten
Volledig scherm
DJ/producer Chris Stussy © Chris Korsten
Volledig scherm
De organisatoren Robert Hoskam en Cees van Balen, kort na de opening van het dance-spektakel © Chris Korsten

Het concept is duidelijk: een sfeer creëren waarbij de bezoekers eerst 'losjes' en al klessebessend wat biertjes wegdrinken, om er vervolgens naar te streven dat ze later op de avond al dansend compleet uit hun dak gaan. 

Ook de jeugdige producer/dj Chris Stussy(22) uit Leiden, die de eer toekomt om af te trappen, is zich bewust van het belang van een dergelijke opbouw. In de booth draait hij verschillende eigen tracks die te rangschikken zijn onder het genre deephouse. Saillant detail is dat-ie het aantal beats per minute(BPM) expres laag houdt. ,,Als je een festival opent, is in de regel een zekere mate van bescheidenheid op z'n plaats. Het is not done wanneer een gangmaker gelijk als een dolle stier tekeergaat", onderstreept Stussy na afloop van zijn optreden.

De stemming bij het publiek zit er al meteen goed in. ,,Het is de eerste keer dat ik getuige ben van een feest van Losjes. Ondanks dat mijn muzikale voorkeur afwijkt, vermaak ik me prima. Dit festival is een leuk dingetje voor de stad!", verduidelijkt Rick Lawalata(27) uit Vught. 

Het dance-spektakel duurt tot 1.00 uur. Twee uur eerder vangt schuin aan de overkant bij Willem Twee alvast de afterparty aan. Rond de klok van 4.00 uur gaat het licht uit.

Het volgende feest van Losjes staat gepland op Hemelvaartsdag, eveneens in de Kaaihallen. Aanvankelijk waren er problemen rondom de vergunningen, dit in verband met het feit dat er ter plekke maximaal twaalf 'geluidsevents' per jaar mogen worden georganiseerd. De kou is echter inmiddels uit de lucht.