Volledig scherm
Jacqueline Jansen, lid van De Stappers, is beslist niet vies van een potje bier © Chris Korsten

Das Oktoberfest is weer losgebarsten op Orthen

DEN BOSCH - Elk jaar rond deze tijd is het raak. De 'Kop' van Orthen is dit weekend weer getransformeerd tot een stukje Beieren of Tirol. Das Oktoberfest, met al haar tradities en bijzonderheden, is begonnen. Met tot de rand toe gevulde bierpullen en Lederhosen als meest karakteristieke elementen. 

Bij deze editie strijden acht blaaskapellen uit Den Bosch en omgeving om de felbegeerde wisselbeker. Dat doen ze in een sprookjesachtige rood-witte circustent, die pal naast café-zaal Schutterswelvaren op De Ketsheuvel is neergezet. 

Die kleine

't Zooitje, de glorieuze winnaar van de vorige editie, moet als eerste aan de bak. Veertien enthousiaste muzikanten halen gelijk alles uit de kast om de driekoppige jury te overtuigen dat ze samen opnieuw het beste 'clubke' vormen. De jury, die bestaat uit Anneke Konings-Kros, Karel Coolegem en Ad van der Aa, let onder andere op de interactie met het publiek, het algehele enthousiasme, de muzikaliteit en het samenspel, en vooral of er Duitse elementen waarneembaar zijn. 

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Bij de jury zit de stemming er ook al goed in. V.l.n.r. Anneke Konings-Kros, Karel Coolegem en Ad van der Aa © Chris Korsten

,,Ze doen het goed, alleen mis ik een extra klarinet", geeft Van der Aa tussen de bedrijven door prijs. ,,Een sterk punt is het meespelen van die kleine dáár; die drumt al op een heel volwassen manier." Het jurylid doelt op de 8-jarige Tim van der Donk, bespeler van de kleine trom. "Het toeval wil dat ik zelf óók op die leeftijd met muziek maken ben begonnen. Jong geleerd, oud gedaan zeggen ze toch?", aldus Van der Aa.

Harmonie

De andere deelnemers zijn De Vrolijke Doortrekkers, Orthinon, Frappant, Veni Vidi Vici, Bloas en Boem Band (uit Alem), De Diezebloazers en De Piccolo. Het individu dat het mooist gekleed is, ontvangt eveneens een prijs. Rini Maas, trompettist van De Piccolo, is met zijn aparte hoofddeksel in ieder geval een van de kanshebbers.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Zal Rini Maas straks worden gekozen als best geklede feestneus? © Chris Korsten

Zondagochtend om 11.30 uur gaat op de bewuste locatie het feest vrolijk verder met het traditionele Frühschopsconcert. De Orthense Harmonie treedt dan op. Ook liefhebbers van rock-'n-roll komen aan hun trekken, aangezien er om 15.00 uur een optreden van de Ceder Stars op het programma staat.

Volledig scherm
Enkele blazers van ;t Zooitje in actie © Chris Korsten
Volledig scherm
Willie Pijnenburg, de chairman van De Stappers, en kroegeigenaar Wllly Meulenbroek zijn de voornaamste kartrekkers van Das Oktoberfest © Chris Korsten