Volledig scherm
Station Lage Zwaluwe. © Cobine Van Der Louw

De grootste en kleinste stations van Nederland: Lage Zwaluwe kleinste van Brabant

LAGE ZWALUWE - Treinreizigers weten Eindhoven goed te vinden. In een door de Randstad gedomineerde top 10 van grootste stations van Nederland staat Eindhoven namelijk op 7. Ook Den Bosch is populair, met een tiende plek. Lage Zwaluwe is van de Brabantse stations het allerkleinst.

Dat blijkt uit cijfers die de NS donderdagochtend publiceerde. De spoorwegmaatschappij berekende het gemiddelde aantal in- en uitstappers per station per werkdag. Hun OV-chipkaartdata van afgelopen jaar vormden hiervoor de grootste bron.

Utrecht Centraal ontvangt dagelijkse de meeste bezoekers: zo'n 186.000. Iets meer maar dan Amsterdam Centraal met 184.000. Rotterdam Centraal maakt met net geen 93.000 de top drie compleet. Na Den Haag Centraal, Schiphol en Leiden Centraal volgt Eindhoven, ondanks de nodige verbouwingen. In Eindhoven stapten elke werkdag ongeveer 63.000 mensen op en uit de trein.

Brabant

Amsterdam Zuid en Amsterdam Sloterdijk staan met allebei in de 54.000 reizigers op acht en negen. Den Bosch completeert de top tien: 46.000 bezoekers. Daarmee staan er twee Brabantse steden in de top tien. Tilburg en Breda zitten allebei in de 34.000 maar vallen daarmee buiten de grootste vijftien stations.

Lage Zwaluwe is juist het kleinste station van onze provincie. Slechts 818 personen maakten gemiddeld per dag gebruik van dit station. Dat is nog veel vergeleken met de recordhouder van Nederland. Het Limburgse Eijsden wist net de 181 aan te tikken. Om dat te vieren worden daar donderdagavond ijsjes uitgedeeld.

De volledige cijferlijst is te vinden via de site van de NS. Hieronder de toe- of afname per station: