Volledig scherm
Station Lage Zwaluwe. © Cobine Van Der Louw

De grootste en kleinste stations van Nederland: Lage Zwaluwe kleinste van Brabant

LAGE ZWALUWE - Treinreizigers weten Eindhoven goed te vinden. In een door de Randstad gedomineerde top 10 van grootste stations van Nederland staat Eindhoven namelijk op 7. Ook Den Bosch is populair, met een tiende plek. Lage Zwaluwe is van de Brabantse stations het allerkleinst.

Dat blijkt uit cijfers die de NS donderdagochtend publiceerde. De spoorwegmaatschappij berekende het gemiddelde aantal in- en uitstappers per station per werkdag. Hun OV-chipkaartdata van afgelopen jaar vormden hiervoor de grootste bron.

Utrecht Centraal ontvangt dagelijkse de meeste bezoekers: zo'n 186.000. Iets meer maar dan Amsterdam Centraal met 184.000. Rotterdam Centraal maakt met net geen 93.000 de top drie compleet. Na Den Haag Centraal, Schiphol en Leiden Centraal volgt Eindhoven, ondanks de nodige verbouwingen. In Eindhoven stapten elke werkdag ongeveer 63.000 mensen op en uit de trein.

Brabant

Amsterdam Zuid en Amsterdam Sloterdijk staan met allebei in de 54.000 reizigers op acht en negen. Den Bosch completeert de top tien: 46.000 bezoekers. Daarmee staan er twee Brabantse steden in de top tien. Tilburg en Breda zitten allebei in de 34.000 maar vallen daarmee buiten de grootste vijftien stations.

Lage Zwaluwe is juist het kleinste station van onze provincie. Slechts 818 personen maakten gemiddeld per dag gebruik van dit station. Dat is nog veel vergeleken met de recordhouder van Nederland. Het Limburgse Eijsden wist net de 181 aan te tikken. Om dat te vieren worden daar donderdagavond ijsjes uitgedeeld.

De volledige cijferlijst is te vinden via de site van de NS. Hieronder de toe- of afname per station:

  1. Motoragent vreesde voor leven bij wilde achtervolging in Den Bosch: 'Ik dacht: dit is mijn laatste uurtje’

    Motoragent vreesde voor leven bij wilde achtervol­ging in Den Bosch: 'Ik dacht: dit is mijn laatste uurtje’

    DEN BOSCH - De politie is al een week op zoek naar een man die tijdens een achtervolging in Den Bosch bewust inreed op een motoragent. Met een uitgebreide oproep doet de recherche donderdag een nieuwe poging om de dader alsnog te vinden. De aangereden motoragent raakte flink gewond bij de achtervolging. ,,Hij kwam vol gas op mij af. Ik dacht echt dat mijn laatste uur geslagen had.”
  2. Bossche rechter Judge Joyce haalt vernietigend uit naar Twan Huys: 'Ronduit schadelijke televisie’

    Bossche rechter Judge Joyce haalt vernieti­gend uit naar Twan Huys: 'Ronduit schadelij­ke televisie’

    DEN BOSCH - De uitzending in RTL Late Night waarin presentator Twan Huys in gesprek ging met de ex-vrouw en dochter van ‘wraakvader’ Mario Haazen, was ‘eenzijdig, kritiekloos en ronduit schadelijk’. Tot die vernietigende conclusie komt Joyce Lie, bestuursrechter in Den Bosch. ,,Dit soort televisie draagt bij aan een vertekend en scheef beeld van de Nederlandse rechtspraak.”

In samenwerking met indebuurt Den Bosch