Volledig scherm
Een bord waarschuwt de burgers: in Den Bosch kijkt de camera mee © Paul Roovers

Debat cameratoezicht in Den Bosch: 'Camera's stoppen geen misdaad'

DEN BOSCH - Tel het aantal beveiligingscamera's in de Bossche binnenstad. In drie kwartier tijd kwamen José Baks en José van Vugt tot 20 camera's. Daarmee wonnen ze de trofee die was uitgeloofd door debatpodium RUW, dat dinsdagavond nog een discussie houdt over het cameratoezicht in de stad. 

De gemeente Den Bosch heeft 28 camera's laten ophangen in de binnenstad,  binnenkort komen er nog vier. Goed voor de veiligheid, was het argument waarmee de gemeenteraad werd overtuigd. Debatpodium Ruw wenst daar discussie over: is dat wel zo? Is het geen schijnveiligheid die de gemeente uitstraalt met de camera's? En is het niet een beetje griezelig, een beetje Big Brother-achtig, al die draaiende bollen in het centrum? 

Kritisch 

Het handjevol burgers dat dinsdagmiddag de regen trotseerde en samen met RUW camera's ging tellen, toonde zich kritisch over de camera's. ,,Zijn er dan minder incidenten in steden waar die camera's al lang hangen", vroeg student Patrick Spek zich af. Om maar meteen zelf het antwoord te geven: ,,Camera's stoppen geen misdaad." En Hennie van Riel, werkzaam in Den Bosch, maar wonend in Gemonde, zei zich vooral te storen aan de 'vanzelfsprekendheid' waarmee het cameratoezicht oprukt in de openbare ruimte. 

Het debat in de bibliotheek begint dinsdagavond om 20 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. 

Volledig scherm
José Baks (links) en José van Vugt telden in drie kwartier het meeste camera's in de Bossche binnenstad: 20 © René van der Lee
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement