Volledig scherm
Een impressie van het nieuw te bouwen Theater aan de Parade in Den Bosch.

Den Bosch betaalt prijs voor naïviteit rond nieuw theater

ANALYSEDEN BOSCH - De gemeente Den Bosch reserveerde in 2013 vijftig miljoen euro voor de nieuwbouw van het Theater aan de Parade. Nog geen vier jaar later is minimaal zeventig miljoen euro nodig voor het prestigeproject. In een reactie verklaarde fractievoorzitter Mike van der Geld van D66 te balen dat de nieuwbouw duurder is dan gepland, maar niet geheel onverwacht komt. De vraag is of de gereserveerde vijftig miljoen in die tijd überhaupt al realistisch was.

Er borrelen twee scenario’s op: of er is niet goed gerekend of het is te rooskleurig voorgesteld. In de wetenschap dat de raad bij vijftig miljoen euro nog net over de streep te trekken zou zijn. Er moest en zou immers een nieuw theater komen. Wat er uiteindelijk echt aan miljoenen betaald moest worden, was van later zorg. Die van vandaag de dag dus.

Bij een ambitieus plan voor nieuwbouw met twee zalen en twee kelders op tien meter diepte in een monumentale en historische omgeving behoort een degelijke rekensom, ook in 2013. Vooral omdat de diepe kelders de bouwprijs opstuwen. Niet alleen omdat de bouwcrisis inmiddels achter de rug is en aannemers weer meer werk hebben, maar ook omdat de gemeente alle risico’s tijdens de bouw bij de aannemer heeft neergelegd. 

Een bouwer is niet gek, die berekent de risico’s in de prijs door. Vijftig miljoen is genoeg, zo berekenden de ambtenaren en verantwoordelijk wethouder Huib van Olden. Akkoord, zo reageerde de raad. Naïviteit lijkt voor de hand te liggen. Als besloten wordt dat er geen weg terug is dan betaalt Den Bosch een hoge prijs voor die naïviteit.

Zie ook: Aanbesteding nieuwe Theater aan de Parade mislukt