Volledig scherm
Carnaval in 't Slotgat (Empel). © Marc Bolsius

Den Bosch: geen extra geld voor Buddyhulp, Slotgat, fusie bibliotheek, oranjecomités en Seniorenbus

DEN BOSCH - Als het aan het college van B en W in Den Bosch ligt wordt een aantal organisaties en verenigingen voor komend jaar teleurgesteld. Uiteindelijk gaat de gemeenteraad er over, maar het college heeft lang niet alle aanvragen voor extra subsidie gehonoreerd. En dat loopt uiteen van oranjecomités tot extra geld voor de fusie tussen bibliotheek, Muzerije en Babel.

Zo had de stichting Buddyhulp om een extra subsidie van 15.000 euro gevraagd omdat de stichting van andere gemeenten een lagere subsidie krijgt. B en W vinden dat de consequenties ten onrechte bij de gemeente Den Bosch gelegd worden, maar wil Buddyhulp wel helpen in gesprekken met andere gemeenten.

Carnavalsvereniging ’t Slotgat (Empel) vroeg 750 euro extra omdat door storm en wind de banieren en borden beschadigd zijn en vervangen moeten worden. De gemeente heeft geen potje voor tegenvallers of schade en meent dat organisaties zelf geld moeten reserveren of zich verzekeren.

Fusie

Volledig scherm
De bibliotheek aan de Hinthamerstraat in Den Bosch.

De Bibliotheek, Muzerije en Babel hadden voor de fusie in 2019 om een extra bijdrage van ruim 115.000 euro betaald. Het komt er op neer dat het college de al eerder beschikbaar gestelde vijf miljoen euro om te fuseren voldoende vindt.

De oranjecomités in Empel en Vinkel vissen ook achter het net. Vanuit Empel was gevraagd om een vaste verhoging van de subsidie met 1000 euro naar 3625 euro. Vinkel vroeg om 500 euro extra om het comité van het Koningsfeest een feestdag wil maken voor iedere Vinkelaar. Maar de gemeenteraad heeft voor dit jaar nog de subsidies voor volksfeesten afgestemd op het aantal inwoners van de kernen. B en W houden daar aan vast. 

Seniorenbus

De Seniorenbus zou kunnen rekenen op een extra subsidie, maar nu nog even niet. De stichting wil de komende jaren 20.000 euro per jaar voor het aanstellen van een coördinator. De gemeente gaat in gesprek om te kijken of dit niet goedkoper kan.

Aanvragen van Perron 3 in Rosmalen en De Biechten in Hintham worden afgewezen omdat de komende tijd opnieuw gekeken wordt naar het accommodatiebeleid in de gemeente. 

Volledig scherm
De seniorenbussen in Den Bosch. © Seniorenbus